Aktuellt – arkiv

Föräldraalliansen säger nej till vinstuttag från friskolor

Föräldraalliansen verkar för en likvärdig utbildning med hög kvalitet och lika villkor för offentligt driva och fristående skolor. Vi delar också uppfattningen att offentliga medel ska användas till just den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott ska återföras till den verksamhet där de uppstått.

I linje med detta är det vår uppfattning att det inte bör tillåtas vinstutdelning i offentligt finansierade, fristående verksamheter inom skolväsendet.

Sverige är det enda land i vår närhet som tillåter vinstuttag från fristående skolor med offentlig finansiering.

En internationell utblick visar att det är möjligt att det svenska utbildningssystemet skulle kunna inkludera en betydande andel, inte vinstutdelande, fristående skolor där associationsform kan vara t.ex. svb-bolag (aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning), ideell förening, stiftelse eller kooperation.

Läs hela vårt yttrande över SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden.
Foraldraalliansen-yttrande-ordning-och-reda-i-valfarden

Så kan förskolan bli ännu bättre

Skolverket:

I våra nya allmänna råd tydliggör vi hur förskolan systematiskt bör följa upp allt från personalens utbildningsnivå till barngruppernas storlek. Detta eftersom vi vet att detta är en viktig grundbult för att höja kvalitén i verksamheten och öka måluppfyllelsen. Andra områden som tydliggörs är hur introduktionen för nya förskolebarn och övergången till andra skolformer ska gå till. Dessutom redogör vi kommunernas ansvar att granska fristående förskolor.

Läs mer på Skolverket

Idag öppnar Orostelefonen

Från och med den 1 februari är det Rädda Barnen som ansvarar för Orostelefonen, på uppdrag av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Syftet är att kunna ge stöd och hjälp till anhöriga som känner oro för att närstående dras till en våldsbejakande extremistisk rörelse.

Verksamheten gick tidigare under namnet nationella stödlinjen som drevs av Röda Korset. Orostelefonen behåller numret 020-100 200.

Läs mer

Likvärdighetsagendan

LO, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har presenterat en gemensam agenda för att ge alla elever i olika kommuner och skolor samma chans att nå kunskapsmålen. Likvärdighetsagendan är resultatet av ett långvarigt samarbetsprojekt och är en unik överenskommelse med 25 skarpa förslag för att komma till rätta med de brister i likvärdighet som präglar dagens svenska skola.

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År

God Jul & Gott Nytt År

Styrelsen tackar alla medlemmar, föräldrar och samverkanspartners för verksamhetsåret.
Nu ladder vi om inför 2017!

Ny hemsida och trassel med e-posten

Just nu lanserar vi lite försiktigt vår nya hemsida.
Vi ber om ursäkt om det ställer till problem för de som t.ex. prenumererar på våra nyheter.

De senaste dagarna har inte vår epost fungerat som den ska.
Nu ska all vara OK igen
Har ni försökt nå oss vi mejl de senaste dagarna ber vi er att göra ett nytt försök.

Har ni synpunkteter, frågor eller funderingar – hör gärna av er till
webmaster@foraldraalliansen.nu

 

PISA-2015

PISA 2015. 15-åringars kunskaper i naturvetenskap, läsförståelse och matematik

För första gången sedan PISA-undersökningarna startade visar kunskapsresultaten för de svenska 15-åringarna på en uppgång. I PISA 2015 är deras genomsnittliga resultat högre än OECD-genomsnittet i läsförståelse och på samma nivå som OECD-genomsnittet i naturvetenskap och matematik.
Läs mer på Skolverket
Läs mer på OECD/PISA

TIMSS 2015

TIMSS 2015

Den internationella kunskapsmätningen TIMSS 2015 visar ett trendbrott. Efter försämringar i tidigare undersökningar så förbättras nu tre av fyra resultat. Fjärdeklassarna förbättrar sig i matematik och når samma nivå i naturvetenskap som i förra undersökningen. Åttondeklassarna blir bättre i både matematik och naturvetenskap.

Läs mer på Skolverket

Grundskoleindex 2016

 Resultat 2016:

Bästa grundskolekommun blev Vindeln och sämsta kommun blev Upplands Väsby.

Den kommun som stigit mest i rankingen jämfört med 2015 är Haparanda som stigit 209 placeringar och återfinns på 81:a plats. Den kommun som sjunkit mest i rankingen jämfört med 2015 är Strömstad som sjunkit 243 placeringar till plats 259.

Topp15
Vindeln
Bräcke
Jokkmokk
Karlsborg
Pajala
Malå
Överkalix
Ockelbo
Vadstena
Storuman
Filipstad
Varberg
Västervik
Mörbylånga
Stenungsund
Årets raket
Haparanda +209
Vaxholm +205
Norberg +202
Boxholm +185
Staffanstorp +177 


Årets dykare

Norsjö -206
Färgelanda -213
Skinnskatteberg -219
Bollnäs -229
Strömstad -243

Läs mer, hämta resultat

Nationella målsättningar och utvecklingsområden för kunskap och likvärdighet

Detta delbetänkande innehåller en analys av orsakerna till de fallande kunskapsresultaten, en aktuell problembild, förslag till nationella målsättningar och en långsiktig plan med utvecklingsområden.
Av delbetänkandet framgår även planeringen för kommissionens fortsatta arbete fram till slutbetänkandet i januari 2017.

Ladda ner delbetänkandet 
Läs pressmeddelande 
Läs Anna Ekström på DN-Debatt

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng