Välj en sida

Om Föräldraalliansen Sverige

Vilka arbetar vi för?

Vi arbetar för föräldrar, föräldraföreningar, – råd och -grupper med barn i skolåldern.

Ytterst för att alla barn i skolan skall få de bästa möjliga förutsättningarna.

Vilka är vi?

Vi är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Vi är vanliga föräldrar, föräldraföreningar och föräldragrupper runt om i landet som organiserar oss för barnens bästa i skolåldern.

Vad gör vi?

Vi är en instans med föräldraperspektiv på utbildningspolitiken. Vi uppmuntrar föräldrar att organisera sig för effektivare samarbete med skolan. Vi sprider information och kunskap för föräldrar med barn i skolåldern som berör deras liv och hälsa.

Vår berättelse

Under hösten 2004 fördes diskussioner mellan flera föräldraföreningar i hela landet om att bilda ett nationellt riksförbund för att kunna påverka i frågor som rör skola, barn och föräldrar. Utbyta erfarenheter, inspirera och låta oss inspireras av varandra.

Vi var många som var intresserade och fick redan från start 25 000 medlemmar.
Förbundet är partipolitiskt, religiöst och fackligt obundet.

Varför organisera sig?

Vi föräldrar känner våra barn och deras behov. Vi har också ansvaret för att de får den omsorg utbildning i relation till deras ålder och utveckling.Vi behöver också känna tillit att skolan gör sitt yttersta för att barnen har det bra och får med sig de kunskaper och värden som vi vill ge dem.

Alla studier som berör relationerna mellan skola – elev – föräldrar visar tydligt att det är det enskilt viktigaste faktorn för barns välbefinnande och motivation i skolarbetet. Föräldraalliansen verkar för att ansvaret skall göras tydligare och att det på varje nivå skall finnas ett föräldraperspektiv inom skolfrågor. Att varje barn ges bästa möjliga stöd i sin utveckling bidrar till ett stabilt välmående samhälle.

För våra barns bästa i en global värld

Engagemanget saknas inte, utan i de flesta skolor, förskolor så väl som grundskolor, återfinner man ett intresse från föräldrarna att engagera sig. Men hur engagerade dessa föräldrar än är, så får vi liknande rapporter och sammanfattningar från alla vi frågar: Man engagerar sig för sina barns bästa, men man rår inte på de krafter man angriper.

Vi synliggör goda krafter

Många föräldrar har en dialog med lärare, skolledning, kommunens tjänstemän och politiker. Skolor gör framsteg, föräldragrupper bidrar som en del i den utvecklingen. Men mycket av alla goda exempel som görs blir inte känt för omvärlden.

Från ditt barns klassrum till Bryssel

Avståndet från din skola till Bryssel är kortare än du tror. Som medlem har du en stor möjlighet att skapa mandat i viktiga frågor på alla nivåer. Våra grannländer har ett försprång i hur de organiserade och hur deras förbund finansieras. Nordisk Kommitté (NoKo) är det tillfälle under året som de nordiska länderna samlas. Dessutom blir vi inbjudna att delta på EU-nivå genom European Parents Association (EPA) där syftet är att bidra till effektivare föräldrasamverkan på internationell nivå.

Du är viktig – bli medlem!

Föräldraalliansen Sverige är en föräldraorganisation på nationell nivå som för barnens och föräldrarnas talan. Vi är en motpart till riksdag och departementet men också för de som på nationell nivå utvecklar det svenska skolväsendet. Över hela Sverige har vi möjlighet att påverka skolpolitiken, våra barns och samhällets framtid genom att vi

  • ger ett starkare föräldraperspektiv på skolpolitiken
  • bidrar vi till ökat samarbete mellan föräldrar och skola
  • medverkar till en utveckling i skolan som främjar barnens allsidiga utveckling och hälsa
  • stödjer vi varandra lokalt

Två miljoner föräldrar och ett Skolverk

Vi menar att det är viktigt med ett nationellt forum för engagemang, dialog och handlingskraft med ett föräldraperspektiv. Föräldraalliansens ambition är även att vara en diskussions- och förhandlings-part för politiken lokalt, regionalt likaväl som nationellt.

Riksförbundet har representanter i lokala föreningar och föräldragrupper och driver frågor som bred täckning över landet. Lokala föreningar etablerar dialog lokalt för skolor och kommuner och förbundet ger stöd utåt och agerar på nationell nivå.

Lagar och styrdokumenten är väl genomtänkta och användbara. Vi behöver bara se till att de följs. Genom förbundet blir det möjligt att bevaka vad som händer i olika delar av landet och samordna informationen.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng