Alkohol och ungdomar
Med vissa tonåringar är det lätt för föräldrar att prata om allt. Somliga bara muttrar något ohörbart och stänger in sig på rummet.
Alla föräldrar är ju inte heller lika. Men det finns ett tydligt samband som gäller alla oavsett hur man är. De barn som har en nära relation till sina föräldrar och som vet vad deras föräldrar väntar sig, är de som klarar sig bäst.
Samtal om alkohol och tobaksbruk eller sen hemkomst
Ditt barn kommer hem sent
Vad kan man göra och om hur man möter upp sitt barn som kommer hem försent?
Bjud på varm choklad och bullar när de kommer hem för att se så att de mår bra. Om de har missat tiden och kommit hem för sent är det naturligt att man som förälder blir orolig, visa gärna att du bryr dig och visa intresse för vad ditt barn har att berätta. Börja gärna samtalet, det kan underlätta för ditt barn. Orsakerna till att de kommit hem sent kan redas ut via samtal och förhållningssättet kan i bästa fall lösas i samförstånd.
Ditt barn har druckit eller rökt
Vad gör man om de också har rökt eller druckit?
Oron som uppstod när de inte kommit hem i tid kan lätt förbytas i ilska om ens barn dessutom luktar rök och eller är onykter. Denna ilska kan ta sig oanade konsekvenser och man kanske säger saker som man senare ångrar. Försök istället att lita på dig själv som vuxen och tag väl hand om ditt barn, i detta läge behöver hen dig som mest. Samtalet om vad som hände får du vänta med tills ditt barn är utvilat och mottaglig för samtal.
Nästa dag, efter frukosten eller, om så behövs vänta ytterligare en stund tills rätt tillfälle ges för ett seriöst samtal. Tala om att du är besviken men skäll inte, berätta att du känner oro för detta med alkohol och tobak och de skador som det kan innebära att för tidigt använda alkohol och tobak.
Narkotika och dopning kan eventuellt vänta beroende på situation men om så krävs kan du berätta om din oro och om varför du är orolig.
Tänk på orsak och verkan. En del barn väljer att inte gå hem med risk för att avslöja sig inför föräldrarna som ”bara kommer att skälla och bråka”, kanske har föräldrarna druckit själva och ska visa sin auktoritet gentemot barnet. Om du misstänker att ditt barn eller vet att någon kompis till ditt barn inte går hem så försök att tala om det vid ett tillfälle då allt är bra och alla är öppna för samtal. Situationen kan säkert lösas till det bästa. Om inte så får du överväga nästa steg, kanske en orosanmälan till Socialtjänsten blir lösningen. Tag hjälp av Socialtjänsten om så krävs för rådgivning.
Tala med ditt barn tidigare än du tror
Redan innan barn och unga börjar ifrågasätta och vilja smaka på det du har i glaset eller har funderingar kring något de sett på TV eller i sociala medier är det bra att kommentera det de sett eller undrar om. Kanske har de råkat se fulla människor som på olika sätt skrämt eller gjort dem oroliga. Vuxnas beteende kan få en avgörande betydelse för barns förhållningssätt till alkohol och tobak men också till andra droger.
Små barn
Det är därför vikigt att lyssna och försöka svara så gott vi kan. Bra att tänka på är att små barn lätt blir oroade i närvaro av påverkade vuxna men är lojala inför föräldrar och deras vänner.
Yngre tonåringar
Yngre tonåringar faller ibland för grupptryck från äldre kompisar och kan se upp till dem som sticker ut oavsett om deras beteende inte är sunt. För dem kan det vara ett sätt att komma in i gemenskapen.
Äldre tonåringar
Äldre tonåringar tar mera egna initiativ och tar också avstånd till föräldrars råd och tillsägelser, de förstår lite bättre konsekvenser av drickande och rökande men inte alltid effekterna av dem. Lägg därtill narkotika och droger som kan ställa till det rejält.
7 tips: Så pratar du alkohol med din tonåring
Oj, så snabbt det gick! En vacker dag är din lilla ögonsten i tonåren. Plötsligt är kompisar, flört och fest det viktigaste i livet. Och med fest kommer frågan om alkohol som ett brev på posten. Hur ser du som förälder på det? Vad ska gälla i er familj?
Barn gör som vuxna gör – inte som vi säger
Därför bör vi tidigt överväga vårt eget förhållningssätt till tobak och alkohol men framförallt tydligöra för barnen att åldern för att handla tobak är 18 år och gränsen för att handla alkohol är 20 år
Föräldrar underlättar för barnen genom att (om möjligt) inte röka eller dricka i deras sällskap men det är viktigt att förklara att man som förälder har åldern inne och därmed rätt att dricka, likaväl som att ha rätt att köra moped eller bil. Vi måste dock följa vissa regler i trafiken för säkerhetens skull, liknande regler finns inte gällande alkohol och tobak, vi får istället som vuxna använda oss av ett ”sunt förnuft”.
Vuxnas förhållningssätt kan vara direkt avgörande för barn. Vi vet från forskning att barn direkt märker på föräldrar om de har druckit. Barnen kan bli oroliga eller rentav rädda få svårt att sova men försöker att inte visa det för att i sin tur inte oroa sina föräldrar.
Rökning är förbjudet på många platser i Sverige men i barnens hemmiljö är det vuxna som bestämmer. Många vuxna visar stor hänsyn och undviker att röka inomhus eller i omedelbar närhet till sina barn. En vision är att barn helt ska slippa utsättas för passiv rökning i hemmet, i bilen eller på andra platser i samhället, liksom vi inte utsätter barn för det som de är allergiska emot.
Hur pratar man om alkohol?
Med vissa tonåringar är det lätt att prata om allt. Somliga muttrar bara något ohörbart och stänger in sig på rummet så fort man öppnar munnen. Alla föräldrar är förresten inte likadana heller. Men det finns ett tydligt samband som gäller alla barn oavsett hur man är. De barn som har en nära relation till sina föräldrar och som vet vad deras föräldrar förväntar sig, är de som klarar sig bäst.