Välj en sida
Risktillfällen under året

Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade.

Vid valborg och inför fem andra tillfällen på året – skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween och nyår – riktar de flesta av landets kommuner lite extra strålkastarljus på tonåringar och alkoholfrågan för att skapa diskussion och engagemang.

Vad lockar unga människor att vilja pröva tobak och alkohol?

Vad lockar unga människor att vilja pröva tobak och alkohol?

Det finns allt för många anledningar till varför unga människor provar tobak och alkohol. De vanligaste anges nedan.

Grupptryck från kamrater i skolan

Eller på idrotten eller bland kompisarna på gatan där man bor. Grupptrycket är svårt för oss föräldrar att förhålla oss till. Vad vi kan göra redan tidigt är att jobba för att stärka våra barns självkänsla och självförtroende.

Tobak och alkoholreklam

Barn och unga möts av tobak och alkoholreklam dagligen i sociala media, via TV eller andra möjliga och omöjliga platser. Som föräldrar kan vi välja att reagera mot inbjudande reklam med bilder på attraktiva modeller som röker eller snusar. Alkoholreklamen är ofta mer dämpad i mysig belysning gärna romantiskt inbäddad, allt för att locka oss alla att köpa.

Svag eller dålig självkänsla

Samt dåligt eller inget självförtroende är riskfaktorer! Det är viktigt att tidigt få hjälp att förstå sig själv och att du duger! En svag eller dålig självkänsla samt ett dåligt självförtroende kan lätt bli ett skrovmål för den ”starke”. Det bästa vi som vuxna kan göra är att hjälpa våra unga utveckla deras självkänsla och deras självförtroende genom att ge dem positiv feedback och kärlek.

Nyfikenhet

Att barn är nyfikna är en positiv egenskap, de kan ta dem långt, men ibland kan nyfikenheten bli för stor och gränsen mellan bra och dåligt suddas ut.

Ärftliga anlag

Om det ärftliga anlaget för alkoholberoende berott på en enda gen hade det varit 50 % chans att man ärvde den genen från en förälder. En rad olika gener tycks vara inblandade och miljön spelar stor roll för om man utvecklar sjukdomen.

Dessutom skiljer man ofta på två olika typer av alkoholberoende, där den så kallade typ II (som utmärks av tidig debutålder, höga nivåer av riskbeteende och ofta kriminalitet) i stor utsträckning beror på ärftliga faktorer.

Källa: Margareta Andersson, Författare: Svarsgruppen Beroendecentrum, Stockholms läns landsting

Tillåtande föräldrar

Barn som växer upp i tillåtande familjer klarar sig oftast igenom ungdomstiden och blir unga vuxna som fungerar väl i samhället. Vi menar att ungdomarna själva ska välja om de vill dricka alkohol den dag de har åldern inne.

Uppväxt i missbruksmiljö

Att växa upp i missbruksmiljö är både tufft och jobbigt, utan att gå djupare in den problematiken så kan vi som vuxna stödja andras barn som vi vet har det tufft hemma. Genom att öppna upp våra hem för dem där vi delar med oss av en trygg hemmiljö med inget eller ett måttligt förhållningssätt till alkohol och tobak.

 

Skolelevers drogvanor

CAN genomför årligen undersökningar om drogvanor bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2.

 

Riksrepresentativa drogvaneenkäter bland skolelever har genomförts sedan 1971 i årskurs 9, och sedan 2004 även i gymnasiets år 2.

Bland annat belyser undersökningarna utvecklingen av ungdomars drogvanor över tid och visar på skillnader mellan exempelvis kön och regioner.

Utöver detta genererar den insamlade informationen goda möjligheter att göra mera detaljerade analyser av konsumtionsmönster, samband mellan droganvändning och risk- samt skyddsfaktorer etc.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng