Välj en sida
Risktillfällen under året

Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade.

Vid valborg och inför fem andra tillfällen på året – skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween och nyår – riktar de flesta av landets kommuner lite extra strålkastarljus på tonåringar och alkoholfrågan för att skapa diskussion och engagemang.

Det går visst att göra något!

Om föräldrar går ihop om gemensamma regler för våra barn kan vi halvera barnens drickande.

I skolor där föräldrarna kommit överens om att inte köpa ut, inte bjuda hemma och inte acceptera att ungdomarna dricker innan de fyllt 18 år, dricker tonåringarna mindre än i skolor utan föräldraöverenskommelser.

Läs mer

ANDT för föräldrar

Ett inspirationsmaterial vid föräldramöten i arbetet kring alkohol, narkotika, dopning och tobak [ANDT].

Utskriftsvänlig version utan bilder

Varför är det förebyggande arbetet så viktigt?

Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN:s undersökning[1] om Skolelevers drogvanor visar att det finns en koppling mellan ungas hälsa och deras drogvanor. Detta i sig är tillräckligt för att förstå betydelsen av att jobba främjande och förebyggande.

[1] Skolelevers drogvanor

Att främja och förebygga

Hur gör vi då för att främja och förebygga? Älska barnen allra mest när de förtjänar det allra minst är ett ordspråk som talar för sig själv.

Med en fast hand fylld av empati och medkänsla bör föräldrar tala med barnen om att vi bryr oss om dem, deras utveckling och framtid. En god hälsa under uppväxtåren är kanske en avgörande skydds- och friskfaktor.

  • Om du är orolig för att ditt barn ska börja röka eller testa alkohol eller ve och fasa pröva på andra droger så tala om varför du är orolig.

Vi visar i handling att vårt förhållningssätt till tobak och alkohol är på en nivå som inte utsätter barnen för rädslor och tankar om vad som kan hända om någon blir full.

Var ärlig och personlig i samtalet med barn och unga, de märker rätt snart om du försöker säga saker som du själv inte menar eller tror på.

Det bästa föräldrar kan göra är att låta bli att dricka eller röka själva[1], det näst bästa är att visa ett normalt och måttligt beteende kring tobak och alkohol. Om vi röker så sker det utomhus där det är tillåtet, att låtsas att vi inte röker är att lura barnen och kan leda till bristande förtroende från barnet. Endast ett glas vin eller en öl förändrar vuxnas beteende och det märker barnen. Undvik därför om möjligt att dricka när barn är i närheten.

[1] Tonårsparlören

Är det barnet som är gåtan, egentligen?

När barnen är nyfödda börjar de allra flesta att som föräldrar överösa barnen med kärlek och trygghet. Med barnens stigande ålder blir det dags för tydliga gränser med främjande förebyggande insatser.

I förpuberteten börjar föräldrar märka att barnen vill bestämma allt mer. Föräldrar får allt oftare höra att ”alla andra får”.

Föräldrar som går samman för att främja god hälsa hos barn känner sig stärkta av varandra i mötet med de egna barnen. Gemensamma överenskommelser om gränssättning och förhållningssätt i olika frågor är exempel på bra förebyggande insatser.

Många föräldrar har hört uttrycket ”Små barn – små problem, stora barn – stora problem”, men är det barnen som är gåtan eller är det vi vuxna som ställer till det för oss genom att vi ibland tvekar på oss själva som vuxna förebilder?

 

Vuxnas roll och påverkan

Föräldrar som tror att det löser sig ändå kan ha rätt men varför chansa? Vi föräldrar måste lägga oss i och sätta gränser för våra barn och ungdomar. Det är vårt ansvar som föräldrar, vårt jobb som vuxna förebilder.

Barn och unga är olika och reagerar olika på tobak, alkohol och andra droger. Några reagerar genom att vilja pröva och sedan fortsätta missbruket i allt för unga år medan andra väljer bort att pröva helt och hållet.

För dem som börjar använda tobak tidigt löper också större risk att påbörja alkoholkonsumtion tidigare än vad som är tillåtet och varje barn som prövar tobak och alkohol tidigt löper en risk att utveckla alkoholism redan i unga år och i sämsta fall känna behovet av att pröva starkare droger.

Hur gör vi då oss vuxna medvetna om vår roll i att påverka konsumtionsmönster och senarelägga debuten inom ANDT?

Som vuxna bör vi

  • ta del av lagar och regler som gäller i samhället
  • ta till oss av den samlade kunskap som finns att tillgå
  • vara vaksamma
Se upp med tillåtande attityder från omgivningen

Äldre syskon som vill vara justa köper ut från systembolaget liksom tillåtande och välmenande föräldrar som vill lära sina barn ett socialt förhållningssätt kring alkohol eller andra vuxna som är vilt främmande personer köper ut.

 

Det kan också vara en alkobil som ungdomarna själva ringer till för att beställa alkohol. Sättet att få tag i alkohol är många och uppfinningsrikedomen är stor.

 

Att det är olagligt att köpa ut eller ge bort alkohol till personer under 20 år, men att straffet för langning[1] är böter eller fängelse upp till två år är det färre som känner till.

[1] Polisen

 

Föräldrar som kommunicerar lyckas bättre

Vad kan vi som föräldrar göra? Vi kan ta del av varandras erfarenheter och tillsammans med andra föräldrar komma överens om ett främjande och förebyggande förhållningssätt för att senarelägga alkohol och tobakskonsumtion, allt för att underlätta det svåra i att säga nej den dagen så krävs.

Påståenden som nästan alla föräldrar får höra är att alla andra får vara ute senare på kvällarna eller får sova över hos kompisar. Har man som förälder redan talat med de andra föräldrarna och i bästa fall kommit överens så underlättar det i samtalet med barnet.

 

Föräldrar som samarbetar lyckas bättre

Träffas på föräldramöte eller i föräldragruppen på skolan inom idrottsklubben eller på gatan där ni bor för att tillsammans diskutera vad som är bäst för era barn och unga. Att ha ett gemensamt förhållningssätt gällande alkohol och tobak eller dopning och ve och fasa, narkotika kan kännas tryggt för oss som föräldrar men också för ungdomarna som vet att deras föräldrar är överens i olika resonemang. I de fall man inte kommit överens så vet föräldrarna ändå vad som gäller i föräldragruppen och kan förhålla sig till detta i samtalet med barnen.  Det kan också gälla tider och annat som kräver kramar och ramar.

Inför möten med föräldragruppen är det bra att ta fram dagsfärskt fakta och aktuell information från den kommun eller stadsdel där ni befinner er. Presentera gärna kortfattat fakta, både bra och dåliga, om läget på byn där ungdomarna rör sig och för att påbörja dialogen kring förhållningssätt och möjliga överenskommelser.

Frågor att diskutera och förhållningssätt att komma överens om

Nedan följer en lista med frågeställningar och förhållningssätt som är lämpliga att diskutera tillsammans i föräldragruppen. Skriv gärna ned vad ni kommer fram till så är det lätt att gå tillbaks och läsa igenom vid senare tillfälle samt ha till underlag för kommande träffar.

  • Hur gör ni andra med era barn? Vi försöker tänka och göra så här…
  • Vad är det som våra tonåringar dricker? Hembränt? Smuggelsprit? Langat från Systembolaget?
  • Om de dricker hur mycket tror vi de får i sig?
  • Kan vi hjälpa varandras barn eller har vi nog med oss själva?
  • Bör vi gå samman och nattvandra vid olika tillfällen som helger och andra högtider?
  • Kan vi eller ska vi vara med på sociala medier?
  • Är föräldrafritt lika med riskfyllt?
  • Ska vi lita på våra tonåringar i vått och torrt?
  • Bör man sitta uppe och vänta eller sova gott?
  • Ungdomar som inte dricker – tror ni det blir de fler eller färre?
  • Är det någon idé att ha regler om reglerna inte följs?
  • Konsekvenser?
  • Bjuda hemma?
  • Köpa ut är väl olagligt
  • Lämna och hämta era ungdomar?
  • Tider, är det en viktig fråga?

Vem eller vilka har ansvaret för barnens hälsa och utveckling?

Föräldrarna har ansvar för sina barn upp till 18 års ålder. Om de väljer att fortsätta studera utökas försörjningsplikten till 21 år.

När barnen vistas i skolan eller är på väg till eller ifrån skolan har skolan tillsynsansvar för eleverna.

Om föräldrar av olika skäl inte förmår att ta det fulla ansvaret så träder Socialtjänsten in och ordnar så att barnet får en hjälp i vissa fall av en stödfamilj eller en fosterfamilj.

 

Tonårsföräldrar vill ha gemensamma regler kring alkohol

En stor majoritet av landets tonårsföräldrar, 90 procent, tycker att det vore bra att enas med andra föräldrar om gemensamma regler kring alkohol. Trots detta känner endast tre av tio tonårsföräldrar till några gemensamma överenskommelser kring alkohol.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng