Vad kan jag göra om mitt barn utsätts för mobbning?
Vad gör jag när jag vet?
- Tala med ditt barn, berätta att du vet om vad som pågår och att du kommer att göra allt du kan för att få stopp på mobbningen.
- Gör fullständigt klart för barnet att hen är helt utan skuld och att det är vuxnas ansvar att lösa situationen.
- Kontakta läraren på skolan berätta det du vet och att mobbningen som pågår måste upphöra omedelbart!
Överreagera inte
När ditt barn berättar om mobbning är det viktigt att du inte överreagerar eller blir arg i hens närvaro. Detta kan skrämma hen från att fortsätta berätta. Samtidigt måste du visa att du tar situationen på allvar. Barnet måste känna att det har gjort rätt i att berätta. Ta inte direkt kontakt med mobbarnas föräldrar – det kommer bara att försvåra det fortsatta arbetet.
Gör klart att läget kan förändras
Tala om vad ni kan göra för att förändra situationen. Det är viktigt att barnet känner att situationen kan förändras och att hen inte bär ansvaret för det inträffade. Barnet måste veta att hen inte kommer att vara ensamt om att lösa problemet utan att andra kommer att hjälpa till. Tydliggör för barnet att hen genom att berätta för dig och för andra har tagit tillbaka en del av kontrollen över sin situation. Gör också klart att hen nu visar styrka där hon tidigare varit för kraftlöst eller rädd för att själv agera.
Ta barnets känslor på allvar
Ta reda på hur barnet mår och hur det bäst kan känna sig skyddat och säkert. Barn kan bli mycket deprimerande och desperata efter en lång tids utsatthet för mobbning. Om du behöver hjälp kan du kontakta skolans kurator, skolsköterskan, skolpsykologen, eller organisationer utanför skolan t.ex. BUP, BRIS, Friends, Rädda Barnen eller Föräldraalliansen.
Var överens
När du talar med ditt barn om mobbningen bör ni komma överens om hur ni skall gå vidare. Vem ni skall tala med på skolan och om ni skall företa andra åtgärder. Men ge inte löften som du inte kan hålla. Lova t.ex. inte ”tystnadsplikt” för att göra det lättare att berätta. Upptäcker du att barnet är i allvarlig fara, måste du agera även om hon ber dig att inget göra.
Bestäm möte med skolan
Ta kontakt med skolan och boka ett möte. Det kan vara med klassläraren/mentorn, kurator eller skolsyster. Tala om att ärendet är viktigt och brådskande. Var beredd på att det kan finnas olika versioner av samma händelse och att skolan måste vara klar över alla fakta innan den kan agera. Detta möte är tänkt för dig som förälder. Låt aldrig ditt barn gå ensam till ett möte med skolans vuxna. Oavsett löften om att hon kan klara det. Oddsen måste vara lika. Försök att belysa frågan allsidigt och ge dig tid att fråga och fundera. För egna anteckningar om vad som sagts och vad som blivit bestämt.
Bestäm vem som gör vad
Bestäm tillsammans med skolan vem som gör vad och när. Kom överens om ett nytt möte för att diskutera hur situationen utvecklas och vilka övriga åtgärder som kan behöva företas. Om du är orolig för ditt barns säkerhet – fråga hur skolan kommer att lösa problemet. Gör gärna en skriftlig överenskommelse.
Prata med barnet om vad som är bestämt
Om barnet inte var med på mötet bör du tala om vad som blivit beslutat. Ge hen tid att tala om situationen och hur de mår. Kom överens med barnet om när och hur ni regelbundet skall prata om utvecklingen.
Ge tid till förändring
Ge situationen tid att förändras. Skolans personal behöver tid att tala med andra inblandade och för att utreda vad som måste göras. Detta kan kännas svårt beroende på hur allvarlig mobbningen varit. Tveka dock inte att pressa på om du känner att ”ingenting händer” eller du tycker att det går för långsamt.
Vad gör jag om lärare och rektor inte agerar?
Alla på förskolan och skolan har handlingsplikt! Skolan är skyldig enligt lag att uppfylla sin anmälningsskyldighet, utreda och åtgärda kränkningarna.. Men om ingenting händer trots att du berättat vad du fått kännedom om kan du som förälder vända dig till huvudmannen för ditt barns skola. (kommunen eller ägaren till en fristående skola)
Om inte skolan gör tillräckligt för att förhindra mobbningen kan du anmäla det till Barn- och elevombudet.
Ge inte upp
Mobbning kan aldrig accepteras. Ditt barn skall inte behöva utsättas för mobbning.
För anteckningar
Det är bra om du hela tiden för anteckningar om vad som händer. Det kan t.ex. vara ett bra stöd för en anmälan.
Är ditt barn utsatt för mobbning på förskolan och skolan?
Då måste skolan uppfylla sin anmälningsskyldighet, utreda och åtgärda kränkningarna.
Om inte skolan gör tillräckligt för att förhindra mobbningen kan du anmäla det till Barn- och elevombudet.
Det är nolltolerans mot kränkningar och mobbning i skolan. Alla barn och elever har rätt att vistas i en skolmiljö fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. I det arbetet har förskolor och skolor ett mycket stort ansvar.
Skolan är skyldig att agera mot mobbning
Så snart skolan får kännedom om att ett barn eller en elev känner sig kränkt måste de agera. All skolpersonal är sedan den 1 juli 2011 skyldig att anmäla uppgift om kränkande behandling till rektorn/förskolechefen, som i sin tur är skyldig att anmäla till huvudmannen. Skolan är skyldig att utreda situationen och vidta lämpliga åtgärder.
Ta kontakt med kommunen eller den som driver friskolan
Om du inte är nöjd med det som lärarna och rektorn gör för att förbättra situationen för ditt barn kan du också ta kontakt med närmast högre ansvarig tjänsteman.
Anmäla till BEO
Om du inte är nöjd med det som lärarna, rektorn och den som driver skolan gör för att förbättra situationen kan du göra en anmälan till BEO.