Välj en sida

Näthat

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Läs mer om Nohate på Statens mediaråd

Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker?

Publiceringsdatum: 2017-08-21

Här delar några av Sveriges mest kända serietecknare och författare med sig av sina berättelser om näthat – och sina strategier att hantera det.

 

Den här serieboken är ett nytt sätt att berätta om flickors och kvinnors utsatthet på nätet. Boken skildrar näthat och sexism med hjälp av humor. Omslaget pryds av handbollsspelaren Linnéa Claeson, tecknad av serietecknaren Johan Unenge, som också skildrar varför hon tagit upp kampen mot näthatarna.

Läs mer – hämta som pdf

I den här guiden lär du dig…

  • Vad unga gör på nätet
  • Vad nätmobbning innebär
  • Hur vanligt det är och varför det är bra med statistik
  • Att prata med unga om nätet
  • Hur barnen själva gör för att hantera saker på nätet
  • Vilka saker som kan vara brottsliga att skriva och göra på nätet

Näthat – lagar och fakta

Med ordet näthat menar man hot och trakasserier på nätet. Till exempel om någon skriver en kränkande eller hatisk kommentar till eller om någon – ofta i sociala medier.

Läs mer på Polisen

Hat på nätet

Vad får du inte skriva på internet?

Är det så att man kan säga vad som helst på internet? Nej, det är naturligtvis inte sant. Det finns många regler som sätter gränser för vad man får säga eller skriva på till exempel Facebook, Instagram och Ask.fm.

Läs mer på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng