Välj en sida
Vi lämnar till skolan det käraste vi har…

Om samarbete med föräldrar – en relation som utmanar. Stödmaterialet handlar om det viktiga samarbetet mellan förskola/skola och föräldrar.

Stödmaterialet är upplagt som en antologi och består av femton artiklar. Myndighetens förhoppning är att de olika perspektiven och exemplen på föräldrasamarbete ska stimulera till många diskussioner både bland personal och ledare inom förskola och skola men också hos blivande lärare vid högskolor och universitet. Vi hoppas också att föräldrar som är engagerade runt om i landets skolor ska ha glädje av materialet

Hämta som pdf

Samverkan med skolan

Ett gott samarbete, väl grundat i förtroende och tillit, mellan lärare och vårdnadshavare främjar elevernas allsidiga utveckling och lärande

Förhållningssätt till samverkan med föräldrar

Isärhållande och partnerskap är två olika principer för relationen mellan hem och skola som finns beskrivet på olika sätt i forskningen. Principerna har också stöd i skolans styrdokument.

Se filmen Förhållningssätt till samverkan med föräldrar

Så får du det att funka med föräldrarna

Läraren och föreläsaren Magnus Blixt om hur man som lärare kan arbeta med föräldrasamverkan.

Få kontakten mellan hem och skola att funka!

Tips för föräldrar och pedagoger

I syfte att hjälpa föräldrar och pedagoger att skapa goda förutsättningar för samarbete har Petra Krantz Lindgren tagit fram två filmer om kommunikation mellan hem och skola. Den ena filmen riktar sig till föräldrar, den andra till pedagoger. Tipsen i filmerna är i grunden desamma, men de exempel jag använder är förstås olika. Filmerna, som är inspelade i en studio, är 30 minuter långa.
Till båda finns material för reflektion och diskussion.

Film för föräldrar
Föräldrafilmen, som ligger på Youtube, är gratis för alla att se. Den kan visas och diskuteras på föräldramöten. Det går också bra att länka till den i veckobrev eller på skolans intranät. Självklart kan föräldrar också titta på den själva hemma i soffan!

Läs mer – kolla på filmen!

Vad är Guldsitsen?

  • Tillitsfulla relationer med barnens föräldrar gör jobbet som lärare både enklare och roligare. Du kommer att bäras fram som på en guldsits.
  • Guldsitsen är en process som ger lärare och förskolepersonal en möjlighet att stanna upp och tänka efter. Hur ser vi på föräldrar, och hur vill vi att det ska vara?
  • Att gå från information och uppfostran till ömsesidighet och dialog i mötet med föräldrar.
  • Att alltid ställa sig frågan ”ökar eller minskar det vi gör föräldrarnas tillit?”
  • Vägen till barnens hjärtan går genom föräldrarna.
  • De konkreta åtgärderna varierar från skola till skola. Ibland förändras attityder och arbetssätt i grunden, andra gånger är det mindre saker. Föräldramöten där huvudsaken är att lyssna på föräldrarnas förväntningar, och inte att ge en massa information är ett exempel.
    Läs mer om Guldsitsen

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng