Vi lämnar till skolan det käraste vi har…
Om samarbete med föräldrar – en relation som utmanar. Stödmaterialet handlar om det viktiga samarbetet mellan förskola/skola och föräldrar.
Stödmaterialet är upplagt som en antologi och består av femton artiklar. Myndighetens förhoppning är att de olika perspektiven och exemplen på föräldrasamarbete ska stimulera till många diskussioner både bland personal och ledare inom förskola och skola men också hos blivande lärare vid högskolor och universitet. Vi hoppas också att föräldrar som är engagerade runt om i landets skolor ska ha glädje av materialet

Samverkan med skolan
Ett gott samarbete, väl grundat i förtroende och tillit, mellan lärare och vårdnadshavare främjar elevernas allsidiga utveckling och lärande
Förhållningssätt till samverkan med föräldrar
Isärhållande och partnerskap är två olika principer för relationen mellan hem och skola som finns beskrivet på olika sätt i forskningen. Principerna har också stöd i skolans styrdokument.
Se filmen Förhållningssätt till samverkan med föräldrar på Skolverkets webbplats
Så får du det att funka med föräldrarna
Läraren och föreläsaren Magnus Blixt om hur man som lärare kan arbeta med föräldrasamverkan.
Få kontakten mellan hem och skola att funka!
Tips för föräldrar och pedagoger
I syfte att hjälpa föräldrar och pedagoger att skapa goda förutsättningar för samarbete har Petra Krantz Lindgren tagit fram två filmer om kommunikation mellan hem och skola. Den ena filmen riktar sig till föräldrar, den andra till pedagoger. Tipsen i filmerna är i grunden desamma, men de exempel jag använder är förstås olika. Filmerna, som är inspelade i en studio, är 30 minuter långa.
Till båda finns material för reflektion och diskussion.
Film för föräldrar
Föräldrafilmen, som ligger på Youtube, är gratis för alla att se. Den kan visas och diskuteras på föräldramöten. Det går också bra att länka till den i veckobrev eller på skolans intranät. Självklart kan föräldrar också titta på den själva hemma i soffan!
Föräldrasamverkan – ömsesidighet, dialog och erkännande
Samarbete med föräldrar och vårdnadshavare utifrån ett interkulturellt förhållningssätt präglas av nyfikenhet på andra. Lärarna har en interkulturell kompetens – en medvetenhet om att olika sociala koder, fördomar och skilda uppfattningar om undervisning och uppfostran, kan komplicera samarbetet med föräldrar.

Vad är Guldsitsen?
- Tillitsfulla relationer med barnens föräldrar gör jobbet som lärare både enklare och roligare. Du kommer att bäras fram som på en guldsits.
- Guldsitsen är en process som ger lärare och förskolepersonal en möjlighet att stanna upp och tänka efter. Hur ser vi på föräldrar, och hur vill vi att det ska vara?
- Att gå från information och uppfostran till ömsesidighet och dialog i mötet med föräldrar.
- Att alltid ställa sig frågan ”ökar eller minskar det vi gör föräldrarnas tillit?”
- Vägen till barnens hjärtan går genom föräldrarna.
- De konkreta åtgärderna varierar från skola till skola. Ibland förändras attityder och arbetssätt i grunden, andra gånger är det mindre saker. Föräldramöten där huvudsaken är att lyssna på föräldrarnas förväntningar, och inte att ge en massa information är ett exempel.
Läs mer om Guldsitsen