Skolpolitik
En av Föräldraalliansen uppgifter är att ur ett föräldraperspektiv bevaka och agera i skolpolitiska frågor.
Vår utgångspunkt är att varje barn, oavsett bakgrund och förutsättningar, ska ges bästa möjliga stöd för att utvecklas till välutbildade, ansvarskännande vuxna är en förutsättning för ett väl fungerande framtida samhälle.
- Vi accepterar inte de stora barngrupperna i förskola och skolbarnomsorg och att skolan inte når upp till sina mål.
- Vi verkar för en bra och likvärdig skola och förskola i hela landet och att varje verksamhet skall ges reella möjligheter att följa sina styrdokument och FN:s konvention om barnets rättigheter.
Föräldraalliansen anser
Föräldraalliansen anser
I Föräldraalliansen anser samlar upp våra ståndpunkter i viktiga frågor.
Fritidshem
Fritidshemmen är en pedagogisk gruppverksamhet vars uppgift är att komplettera förskoleklassen och skolan och att göra det möjligt för föräldrar att förena föräldraskap med arbete eller studier. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande, erbjuda dem...
Varje barn har rätt till likvärdig skola och utbildning
I skollagen och läroplanernas portalparagrafer behandlas skolans värdegrund och uppdrag. Dessa stämmer väl överens med de anspråk och mål som vi föräldrar har för våra barn. Skollagen föreskriver att utbildningen inom varje skolform och inom fritidshemmet ska vara...
Trygghet, utveckling & hälsa
Vårdnadshavarens ansvar Som föräldrar/vårdnadshavare har vi ansvar för att barnets behov av omvårdnad, trygghet och fostran blir tillfredsställda. Vi svarar även för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga...

Remisser
Här kan du läsa våra svar på de senaste remisserna
Föräldraalliansen Sveriges yttrande över Skolverkets remiss avseende förslag till Skolverkets föreskrifter med anledning av två nya ämnen på barn- och fritidsprogrammet, och ändringar av vilka yrkeskunskaper som krävs för att undervisa i bland annat svetsämnen.
Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation som företräder föräldrar och vårdnadshavare i frågor som rör barns utbildning och skolgång. En av våra centrala uppgifter är att lämna remissvar på frågor som berör föräldrar och barn. Vi tackar för inbjudan att yttra oss angående förslaget om förändringar i barn- och fritidsprogrammet, då dessa har en direkt påverkan på barn, elever och deras föräldrar. Vi ser det som en viktig möjlighet att bidra med våra synpunkter och perspektiv i denna angelägna fråga.
Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.
TillSkolverketutbildningsstatistik@skolverket.se Ert diarienummer: 2024:3891 Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m. ...
Yttrande över remiss av betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet –en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)
Sammanfattning
Föräldraalliansen Sverige välkomnar reformförslagen i SOU 2024:81 och stödjer skärpta antagningskrav i svenska, vilket vi anser också bör omfatta även förskollärarutbildningen. Vi ser positivt på en stärkt koppling mellan lärarutbildningen och evidensbaserad undervisning samt kognitionsvetenskap för att höja undervisningens kvalitet.
Samtidigt ser vi risker med en koncentration av lärarutbildningarna till färre lärosäten och betonar vikten av tillgängliga distansutbildningar och lärcentrum med bibehållen kvalitet. Vi motsätter oss en minskning av den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK), då pedagogisk kompetens är av stor betydelse för en trygg och inkluderande lärmiljö.
Ökad praktik i lärarutbildningen är positivt, men det är viktigt att den håller hög kvalitet och att studenterna får god handledning. Vi anser att samverkan mellan skola och vårdnadshavare är en central del av en framgångsrik skolgång och bör fortsatt betonas i lärarutbildningen.
Samtidigt som det är rimligt att tydliggöra lärarens professionella ansvar för undervisningens utformning är det väsentligt att vårdnadshavares inflytande och insyn i de obligatoriska skolformerna tydliggörs. Vi motsätter oss därför examensmålet att informera och samarbeta med elever och deras vårdnadshavare föreslås ska utgå. Vi anser att frågan om hur samverkan mellan skola och vårdnadshavare ska bedrivas borde utvecklas, vara en väsentlig del av lärarutbildningen, ett examensmål och tydliggöras för båda parter.
Vi stödjer tydligare krav på personlig lämplighet vid antagning för att säkerställa att framtidens lärare har både pedagogiska och sociala förmågor. En förstärkning av ämneskunskaper är välkommen men måste balanseras med ämnesdidaktik för att säkerställa en effektiv undervisning.