Skolpolitik
En av Föräldraalliansen uppgifter är att ur ett föräldraperspektiv bevaka och agera i skolpolitiska frågor.
Vår utgångspunkt är att varje barn, oavsett bakgrund och förutsättningar, ska ges bästa möjliga stöd för att utvecklas till välutbildade, ansvarskännande vuxna är en förutsättning för ett väl fungerande framtida samhälle.
- Vi accepterar inte de stora barngrupperna i förskola och skolbarnomsorg och att skolan inte når upp till sina mål.
- Vi verkar för en bra och likvärdig skola och förskola i hela landet och att varje verksamhet skall ges reella möjligheter att följa sina styrdokument och FN:s konvention om barnets rättigheter.
Föräldraalliansen anser
Föräldraalliansen anser
I Föräldraalliansen anser samlar upp våra ståndpunkter i viktiga frågor.
Fritidshem
Fritidshemmen är en pedagogisk gruppverksamhet vars uppgift är att komplettera förskoleklassen och skolan och att göra det möjligt för föräldrar att förena föräldraskap med arbete eller studier. Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande, erbjuda dem...
Varje barn har rätt till likvärdig skola och utbildning
I skollagen och läroplanernas portalparagrafer behandlas skolans värdegrund och uppdrag. Dessa stämmer väl överens med de anspråk och mål som vi föräldrar har för våra barn. Skollagen föreskriver att utbildningen inom varje skolform och inom fritidshemmet ska vara...
Trygghet, utveckling & hälsa
Vårdnadshavarens ansvar Som föräldrar/vårdnadshavare har vi ansvar för att barnets behov av omvårdnad, trygghet och fostran blir tillfredsställda. Vi svarar även för att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga...

Remisser
Här kan du läsa våra svar på de senaste remisserna
Yttrande över SOU 2022:61 Allmänt fritidshem och fler elevers tillgång till utveckling, lärande och en meningsfull fritid.
Föräldraalliansen Sverige stöder utredningens bedömningar och förslag att ett allmänt, kostnadsfritt, fritidshem bör införas, att levnadsvillkor ska utgöra ytterligare grund för utökat behov av fritidshem och att erbjudandet av fritidshem bör ske som en följd av vårdnadshavares önskemål. (6.5, 6.6 & 6.7)
Förbundet vill särskilt framhålla vikten av att vårdnadshavare nås av informationen i syfte att öka deltagandet i fritidshemmen. (7.1 & 7.2) Det är vår erfarenhet att kommunerna har skiftande ambition och kapacitet att nå ut med information till föräldrar. Man bör därför överväga också andra informationsåtgärder.
Yttrande över Skolverkets förslag till allmänna råd och kommentarer om styrning och ledning av fritidshemmet
Föräldraalliansen Sverige noterar att Skolverket har valt att ta bort avsnittet om samverkan mellan skola och hem i förslagen till allmänna råd och kommentarer. Det menar förbundet är olyckligt.
Föräldraalliansen Sverige anser att det är väsentligt att det på varje skolenhet, även på fritidshemmen, finns ett eller flera forum för samverkan mellan verksamheten och föräldrarna.
Yttrande över Förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027 Dnr: U2022/03951
Yttrande över
Förslag till nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet 2023–2027
Dnr: U2022/03951
Föräldraalliansen Sverige stöder i allt väsentligt Skolverkets förslag till en ny nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet för åren 2023–2027.
Förbundet menar vidare att digital kompetens är betydelsefullt för att kunna verka i ett framtida samhälle. Det är dock inte den enda framgångsfaktorn. Barn och elever behöver även kunna behärska analoga medel (papper och penna) och äga faktakunskap och social kompetens.
Föräldraalliansen Sverige vill särskilt framföra att alla vårdnadshavare inte har samma förutsättningar