Välj en sida

Goda råd till föräldrar

Internet är en plats där många barn och ungdomar gör allt från att inhämta kunskap och ladda ned filer till att spela datorspel och chatta.

Internet är naturligtvis en spegling av samhället – på både gott och ont. På samma sätt som du som förälder värnar om ditt barn i det fysiska livet bör du också hålla ett vakande öga över ditt barn i den virtuella världen.

Statens medieråd har publikationer med råd om förhållningssätt och säkerhet på internet riktat till barn, föräldrar och lärare.

Surfa lugnts webbplats finns tips och råd till föräldrar och andra vuxna kring ungas nätanvändande, länkar till andra goda initiativ samt en panel med experter på ämnet. Där finns även en tonårspanel som svarar på frågor.

Här är några goda råd till dig som förälder:

Utforska nätet tillsammans med dina barn

Lär dig om dina barns vanor på internet genom att ha familjens dator under uppsikt och genom att surfa tillsammans med dina barn. Ta för vana att också själv ibland besöka de webbplatser som ditt barn verkar gilla. Genom att du som förälder har god kunskap om internet kommer du också att vinna större respekt hos dina barn när du talar om för dem vad som är tillåtet eller inte.

Sätt upp klara regler för dina barns surfande

Var tydlig med vilka regler som gäller när barnen surfar – vilka platser får de besöka, vilken typ av information får de lämna ut och så vidare. Det är också en god idé att stämma av med skolan vilka regler som gäller för elevers surfande och om de tar upp riskerna med nätet.

Skydda dina barns integritet – låt dem inte lämna ut personliga uppgifter

Tala om för dina barn att de inte utan vidare ska lämna ut personlig information såsom sitt namn, sin adress eller sitt person- eller telefon­nummer på Internet. Var noga med att förklara att genom att de lämnar ut uppgifter kan detta spridas till människor som de inte känner och som kan utnyttja uppgifterna. På samma sätt som det finns ”fula gubbar” i verkliga livet, så finns dessa även på internet.

Källa PTS

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng