Välj en sida

Vad är informationssäkerhet

Att hantera information säkert har blivit en angelägenhet för alla. Vi hanterar dagligen mängder med information och då oftast digitalt. Informationssäkerhet handlar till stor del om att bli medveten om hur man hanterar sin information på ett säkert sätt – särskilt om den är värdefull eller personlig.

 

Informationssäkerhet handlar om att rätt användare ska ha rätt information vid rätt tidpunkt. Det kan också vara viktigt att kunna gå bakåt och se vem som gjort vad, till exempel se vilka förändringar som skett på ditt bankkonto eller i din sjukjournal.

Ditt beteende spelar roll

Oavsett om du hanterar information i papperform eller digitalt, är din egen informationssäkerhet beroende av ditt beteende. Ett första steg mot ett säkrare beteende är att skaffa sig kunskap om risker och om informationens värde.

Ett säkert beteende kan exempelvis handla om att aldrig lämna ut koder eller lösenord, att inte lämna ut personliga uppgifter utan att vara säker på mottagarens avsikter, att låsa datorn då du hämtar en kaffe eller att tänka på vad man pratar om i mobiltelefonen då man åker kollektivtrafik.

 

Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och bererdskap

Checklista

Internetsäkerhet

  • Skicka inte känslig eller hemlig information i E-post.
  • Öppna inte mail eller bilagor från okända avsändare.
  • Handlar du på nätet ska du ta reda på mer om företaget du handlar ifrån.
  • Skriv ut eller ta en skärmdump på din betalning/ditt köp om du handlar via nätet.
  • Var försiktig med att lämna ut ditt kontonummer och välj i första hand att betala mot faktura.
  • När du är färdig med det du ska göra på din Internetbank, andra betalningstjänster, offentliga portaler och andra webbplatser bör du logga ut.
  • Se till att din dator har ett bra tekniskt skydd som brandvägg och antivirusprogram. (Läs mer under avsnittet skydda din dator).
  • Säkra ditt eget nätverk och tänk på hur du surfar då du använder publika nätverk. (Läs med under trådlösa nätverk).

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng