Välj en sida
Risktillfällen under året

Det finns några tillfällen under året då risken är högre för att ungdomar ska prova alkohol för allra första gången och dricka sig berusade.

Vid valborg och inför fem andra tillfällen på året – skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween och nyår – riktar de flesta av landets kommuner lite extra strålkastarljus på tonåringar och alkoholfrågan för att skapa diskussion och engagemang.

Kännetecken för olika droger

Det svåra med kännetecken som inte luktar är att de lätt går att jämföra med en tonårings beteende. T.ex. att personen börjar komma försent till skolan eller kanske skolkar eller är tröttare än vanligt. Irritation och aggressioner kan också vara tecken på att något inte är som det ska. Här kan du läsa om de vanligaste drogerna.

Cigaretter och snus är beroendeframkallande. Cigaretter luktar. Snuset är lättare att dölja genom god munhygien.

Alkohol är en tillåten drog i Sverige. Det kan gå att känna lukten av alkohol men beteendet hos den som druckit är oftast mer avslöjande. Beroende på mängden intagen alkohol kan personen tala sluddrigt, vara vinglig och tappa balansen, vara väldigt sentimental, skrämmande aggressiv eller väldigt kärleksfull.

Cannabis (hasch och marijuana) är förbjudet i Sverige, alla handel och bruk är kriminellt. Du kan om du redan anar att något är galet se tecken genom att ditt barn vräker i sig choklad eller annat sött. Ögonen blir rödsprängda, pupillerna stora och så dricker de mycket för att de blir så törstiga.

Spice är en nätdrog som kan ha många olika skepnader och ställa till med stor skada.

Läs gärna mer om vad de olika drogerna kan ställa till med på Drugsmarts webbsida.

 

Drugsmart

Drugsmarts faktasidor

Drugsmart hjälper dig att hitta den information du söker om alkohol och andra droger.

På faktasidorna finns de vanligaste preparaten listade. Här kan du också läsa om droger och samhället och hitta svar på vanliga frågor.

Drugsmart

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng