Välj en sida

Det går visst att göra något!

Om föräldrar går ihop om gemensamma regler för våra barn kan vi halvera barnens drickande.

I skolor där föräldrarna kommit överens om att inte köpa ut, inte bjuda hemma och inte acceptera att ungdomarna dricker innan de fyllt 18 år, dricker tonåringarna mindre ån i skolor utan föräldraöverenskommelser.

Av de 15-åringar som uppger att de druckit fyra gånger eller fler den senaste terminen, har dubbelt så många svarat ja bland dem med tillåtande föräldrar.

Överenskommelse

Så vad kan vi göra för varann?

Vi som gjort den här webbplatsen har tonårsbarn. Och ju fler föräldrar vi pratat med, desto tydligare har vi sett både hur lika och olika vår vardag med tonåringar är. Samma oro, samma känsla av att inte räcka till, samma rädsla för att det ska gå illa. Och samma stolthet över våra barn. För det är ju inte hos dem problemen egentligen finns.

Vi tror därför att vi som föräldrar borde kunna hjälpa varandra lite mer. Inte genom organisationer eller en massa möten, de flesta har nog svårt att hinna med allt man lovat göra ändå.
 Utan genom att göra en överenskommelse med varandra.

Förslag till överenskommelse

Vår överenskommelse handlar först och främst om alkohol. Men det är lika viktigt att vi som tonårsföräldrar kommer överens om att våga ringa till varandra oftare, som när våra barn vill sova över hos varandra. Därför tycker vi att det vore bra om vi gjorde en överenskommelse som kanske kan göra de här åren som tonårsföräldrar lite enklare. Ungefär så här:

• Vi lovar att inte köpa ut alkohol till våra tonåringar och inte bjuda andras tonåringar på alkohol. Vi är överens om att inte låta våra barn ta med alkohol hem till andras fester. Detsamma gäller tobak.

• Vi lovar berätta för varann om vi ser någon tonåring vi känner som är full eller ute på ställen och tider där vi inte tror att hon/han bör vara.

• Vi lovar reagera om någon butik säljer folköl eller tobak till ungdomar. I så fall pratar vi direkt med butiken eller kontaktar kommunen eller polisen.

Den här överenskommelsen tror vi kan göra det lättare för oss att minska osäkerheten kring regler runt våra barn. En överenskommelse som vi kan ta upp på föräldramöten så alla i klassen kan diskutera. Varje klass kan också utöka överenskommelsen så att den passar just för era tonåringar. Det kan gälla gemensamma tider, tobak, eller att alltid ringa varandra vid vissa tillfällen. Överenskommelsen ger oss kanske en bra bas att stå på nästa gång vi står i dörren och hör en nästan vuxen ropa att ”andra får” innan hon eller han slänger igen dörren.

Tonårsföräldrar vill ha gemensamma regler kring alkohol

En stor majoritet av landets tonårsföräldrar, 90 procent, tycker att det vore bra att enas med andra föräldrar om gemensamma regler kring alkohol. Trots detta känner endast tre av tio tonårsföräldrar till några gemensamma överenskommelser kring alkohol.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng