Välj en sida

Årets samverkare

Jenny Svensson, Socialpedagog utsedd till årets samverkare 2022

Rektor Roger Strandberg, Socialpedagog Jenny Svensson & Ordförande i Föräldraalliansen Sverige Marléne Alpglöd

”Jenny är en person som är spindeln i nätet på skolan. Hon tar incidenter på allvar, tar reda på vad som hänt och kommunicerar sedan mellan hem och skola precis som hon kommunicerar mellan barn och vuxna på skolan.  

Hon möter både elever, lärare och vårdnadshavare med en positiv, inkännande, respektfull och lyssnande inställning. 

Hon tar epost och samtal från hemmet, precis som elevernas egna röster på största allvar och samverkar med både lärare, elever och föräldrar. Vid signal om att en elev mår dåligt tar Jenny sig med kort varsel an att hantera detta på bästa sätt genom att lyssna på eleven, deras föräldrar och andra inblandade.  Jenny tar sig dessutom tid att förklara och återkoppla på ett sätt som skapar trygghet.   

Jenny har gått från heltid på en skola till att delas upp på tre olika skolor. Trots det så märks ingen skillnad på hennes stora engagemang för sina kollegors arbetsmiljö, eleverna och samverkan mellan deras föräldrar och alla parter emellan.  

Jenny är viktig.

Jenny är någon som eleverna vill komma till och prata med, hon är någon de litar på och det är så oerhört viktigt att det finns någon som Jenny för alla barn.”

Föräldraalliansen Sverige samverkanspris för år 2019 tilldelas Marc Möller och Spånga Basket för initiativet Skolbasket.

För hans och Spånga baskets fantastiska satsning med Skolbasket.

Initiativet ger barnen mer fysisk och rolig rörelse under skoldagen. Det svetsar samman elever från flera klasser i flera skolor.

Med tydligt ledarskap om vem som coachar lagen och ovärderlig hjälp att promenera med alla barn från skolorna till träningen har Marc gjort basketen inte bara till en samverkansmotor utan också tillgängliggjort en sport som annars hade varit omöjlig för många barn att få ta del.

Marc har tillsammans med skolorna sett till att rätt barn går till rätt träning och att de är laddade med energi då basket-eleverna får äta extra tidigt mellis på basket-dagarna. En liten men o så viktig detalj. 


Vi hoppas att detta initiativ sprider sig som en löpeld genom landet och att vi får se än mer samverkan mellan skola, föräldrar och idrottsrörelsen i framtiden! 

Motivering vid nominering:

Skolbasketen har givit förstaårselever fantastiska värden

  • Rörelse och aktivitet direkt efter skoltid
  • Fogat samman elever från flera skolor och klasser i samma lag

 

För föräldrar har skobasketen varit mycket värdefull genom

  • Hjälp att promenera med barnen från skolan till basketträningen, vilket har varit ett vinnande och avgörande koncept för att många barn överhuvudtaget har kunnat vara med
  • Föräldrar har tack vare basketen startat nätverk som tillsammans hjälps åt med hämtning och middagar för att få allas vardag att gå ihop.
  • Tydlighet i att coach leder laget och föräldrar hejjar!

 

Tack Skolorna som samverkar i detta och ser till att

  • barnen får äta mellis tidigare för att vara laddade med energi inför träningen
  • Tillsammans med baskettränare säkerställer att rätt barn är med till rätt träning

 

Vi hoppas att initiativ som Spånga Baskets Skolbasket sprider sig som en löpeld I landet!
Vem vet kanske Sveriges skolor och Idrottsrörelse hitta än fler samverkansformer.

För som vi alla vet är meningsfulla och fysisk aktivitet en succéfaktor för goda skolresultat och inte minst för barnens utveckling och välbefinnande.

Magnus Waller – årets samverkare 2018

För hans idoga arbete med Guldsitsen.

Guldsisten är ett verktyg som användas som  för att skapa tillitsfulla relationer mellan skola och hem. Trots att Guldsitsen som verktyg använts i mer än 10 år är den fullt ut aktuell i mötet mellan elever, föräldrar och lärare i syfte att gå från paternalism till partnerskap.

Under årens lopp har Guldsitsen haft lysande framgångar och omtalats mycket i både bloggar, forskning och annan press. Guldsitsen har också stött på motgångar när ansvaret för skolor flyttats trots att arbetet påvisat tydliga resultat med både lugnare skolmiljö och större förtroende mellan elever, lärare och föräldrar. Båda vikta framgångsfaktorer för att eleverna ska trivas i skolan, känna sig motiverade och därmed klara kunskapsmålen.

Föräldraalliansen Sverige vill se en nyrenässans för Guldsitsen. För vi vet att det är ett förhållningssätt som stärker samverkan mellan elever, lärare och föräldrar och som skapar tillit. Tillit som är en grundpelare för en lyckad skolgång.

Läs mer om Guldistsen
Guldsitsen om tillitsfulla relationer

Lärarnas Riksförbund blogg om Guldsitsen 

Lärarhögskolan i Stockholm, Gabriella Höstfält. Guldsitsen, en inledning till skolutveckling. En analys av förklaringsmodeller i värdegrundat utvecklingsarbete.

Talal Imam

Till Årets samverkare 2017 har utsetts:

Blixten
En språkförskoleavdelning på Polaris förskola i Sundbyberg
För deras värdefulla insatser för barn med språkstörning i samverkan med Danderyds sjukhus talklinik och i nära samverkan med föräldrar och vårdnadshavare.

Talal Imam
För hans mångåriga arbete med integration och samverkan mellan skola och föräldrar.

Sven-Erik Rehn, rektor på Vargbroskolan i Storfors
För hans ledarskap och systematiska arbete med att fånga upp såväl nyinflyttade som de som redan bor på orten. En indikation på att detta ger resultat kan utläsas att kommunen hamnar högt i Föräldraalliansens skolindex liksom att skolan når bra resultat också i de årliga elevundersökningarna.

Öjebyns förskole- och skolområde utsedda till årets samverkare 2016

På årets Föräldrariksdag utsågs Öljebyns förskole- och skolområde i Piteå till årets samverkare för deras vilja till god samverkan med föräldrar.

Motivering:
Föräldramötesguiden har skapat struktur och innehåll i föräldramötena. Materialet har utarbetats av pedagoger från alla stadier i Öjebyns förskole- och skolområde från 1-16 år.

Läs mer om Föräldramötesguiden

Magnus Blixt – årets samverkare 2015

Ett gott samarbete, väl grundat i förtroende och tillit, mellan lärare och vårdnadshavare främjar elevernas allsidiga utveckling och lärande

Så får du det att funka med föräldrarna

Läraren och föreläsaren Magnus Blixt om hur man som lärare kan arbeta med föräldrasamverkan.

Skolvärlden

 

Läraren och relationer: Föreläsning med Magnus Blixt

Produktionsår: Längd: Tillgängligt till:

Magnus Blixt menar att han som lärare är beroende av väl fungerande relationer för att arbetet ska fungera. Det gäller relationen till eleverna såväl som relationen till kollegor och till elevernas föräldrar. I förlängningen stöder det här elevernas lärande och utveckling – får vi bättre relationer blir det bättre lärande, förklarar Magnus i sin föreläsning.

Inspelat den 27 oktober 2015 på Älvsjömässan i Stockholm. Arrangör: Skolforum.

Se föreläsningen

Om föräldrar efter ca 24 min

Nominera året samverkare

Sedan 2015 utser Föräldraalliansen årets samverkare.

Det kan vara en person eller en grupp som verkar för en förtroendefull samverkan mellan personal och föräldrar eller föräldrar emellan i syfte att främja barns och elevers utveckling och hälsa.

 Skriv ett mejl till oss med den eller de som du vill nominera. Ta gärna med kontaktuppgifter och en kort motivering.

Skicka sedan ditt förslag  info@foraldraalliansen.nu

Vinnare utses av Föräldraalliansen Sveriges styrelse och meddelas i samband med Föräldrariksdagen.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng