Några råd till dig som förälder
Ta en liten stund varje dag och prata om internet!
Idag är det digitala livet för de flesta lika verkligt som allt annat, och allt hänger ihop. Gör det till en vana att ställa frågan ”Hur var det på nätet idag?” lika naturligt som du frågar ”Hur var det i skolan, på fritids, eller på fotbollsträningen idag?”.
Våga vara vuxen och sätt gränser!
Barn kan och vet mycket men det är du som är vuxen och i många fall förstår bäst vad ditt barn mår bra av. Var inte rädd för att sätta gränser och regler för vilka aktiviteter du tycker är OK, och hur mycket tid du tycker är lagom för att en aktivitet inte ska gå ut över andra saker som är viktiga – som mat och sömn. Var tydlig och förklara varför gränserna finns.
Våga vara nyfiken!
Var inte rädd för att ställa dumma eller pinsamma frågor om hur saker funkar. Släpp taget om föreställningen att det alltid är du som är vuxen som ska lära barn hur saker är och fungerar – lyssna gärna istället för att berätta. Barn är experter på det de gör och vill ofta visa sina favoritklipp, spel eller appar om du låter dem!
Lär dig själv!
Ta några minuter då och då för att lära dig mer, både om hur internet fungerar generellt och hur de sidor eller spel barnen använder ser ut. Genom att öka din egen kunskap får du en större förståelse för hur tillvaron på nätet kan se ut för ditt och andras barn. Att veta mer kan både minska din oro för vad som kan hända och göra dig bättre förberedd på hur du ska hjälpa om något dåligt händer.
Sätt upp gemensamma regler!
Den bästa förutsättningen för att regler ska efterlevas är förståelse för varför de finns. Försök därför så långt det är möjligt att diskutera och gemensamt komma överens om vad som gäller. Barnet kanske själv har tankar om hur lång tid som är okej att spela eller vilken information om sig själv hen vill dela med sig av till andra? Lyssna, se barnets perspektiv och sätt lämpliga gränser tillsammans. Fortsätt prata om hur reglerna fungerar!
Hjälp till att anmäla!
Om ett barn råkat ut för något dåligt på nätet, lyssna på barnets berättelse och skapa dig en bild av händelsen. Beroende på vad som hänt kan händelsen behöva anmälas, i vissa fall inte bara till den aktuella sajten utan också till polisen. Det kan också vara bra att informera barnets skola, eftersom mobbning och utsatthet på internet ofta har en koppling till situationen i skolan. Skuldbelägg aldrig barnet!
Var en bra förebild!
Försök att leva som du lär också när det gäller internet. Om du vill att barnet ska bete sig på ett visst sätt på nätet, är det naturligtvis bra att själv följa de regler som har satts upp. Hantera varningar för faror på internet med lugn och varsamhet: att du låter dig skrämmas och sprider rädsla hjälper inget barn. Var noga med vad du sprider och tänk efter innan du skriver!
Var där!
Du måste inte vara på alla sidor som barn besöker för att ”vara där”. Det kan räcka med att förstå vad de pratar om. Allra viktigast är att vara tydlig med att du finns till hands och gärna lyssnar – och inte blir arg även om barnet brutit mot en regel eller överenskommelse. Det är en viktig trygghet för barn att veta att du finns där när de vill prata om sina upplevelser, positiva som negativa.
Källa: Surfa lugnt
På Surfa lugnts webbplats finns tips och råd till föräldrar och andra vuxna kring ungas nätanvändande, länkar till andra goda initiativ samt en panel med experter på ämnet. Där finns även en tonårspanel som svarar på frågor.
Där kan du också ta del av åtta råd på andra språk än svenska
Föräldraguider
Digitala medier och hälsa
Här hittar du Folkhälsomyndighetens rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning, vad de bygger på och hur de kan användas. Du kan också hitta vanliga frågor och svar.