Välj en sida

 

Kostnader för skolmåltider
  • I grundskolan och motsvarande skolformer ska eleverna få skolmat utan kostnad.

 

  • I gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är det elevens hemkommun som bestämmer om eleverna ska få gratis skolmat eller inte.

 

  • En fristående skola får inte ta ut någon avgift om hemkommunen redan har betalat för skolmaten i sin ersättning till den fristående skolan

Skolmåltiden

Elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan hade redan enligt den gamla skollagen rätt till kostnadsfria skolmåltider. Även elever i en godkänd fristående grundskola eller grundsärskola har denna rätt.

I den nya skollagen utvidgas huvudmännens skyldigheter så att eleverna utan kostnad ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider. Detta gäller både offentliga och fristående skolor. Det finns inga krav på skolmåltider i förskola, förskoleklass, fritidshemmet och frivilliga skolformer. Näringsriktiga skolmåltider ingår i Skolinspektionens tillsyn

Vad vet du om den skolmat som serveras på ditt/dina barns skola? Undersök om du har möjligheten att besöka skolan och äta tillsammans med barnen i skolrestaurangen. Det kan vara mycket lärorikt att se hur det går till i en matsal, vad som serveras och hur måltidsmiljön ser ut. Ta dig samtidigt tid att prata med barnen och undersök hur de upplever måltiderna, delar ni samma uppfattning?

Finns det andra sätt att påverka måltidsorganisationen? Genom att delta på föräldramöten kan du se till att skolmåltiderna uppmärksammas. Det finns exempel på föräldragrupper som startat bloggar eller namninsamlingar för att främja bra skolmat och andra som framför sina åsikter till kommunpolitiker.

Läs mer på Skolmat Sverige

Måltider i skolan

Skollunchen kan vara dagens höjdpunkt! Goda och bra skolmåltider bidrar till matglädje och en trivsam stämning på skolan. Dessutom kan skollunchen användas som ett pedagogiskt verktyg.

Därför är en satsning på bra mat i skolan en satsning på hela verksamheten.

Hämta broschyr

 

Mer länkar
Här hittar du mer information, kunskap och inspiration kring skolmåltider!


Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.
Läs mer

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng