Välj en sida

Föräldrasamverkan på olika nivåer

Som föräldrar har vi det huvudsakliga ansvaret för våra barn.
Tillsammans med skola och omsorg ska vi verka för att barnen utvecklas till goda, välutbildade medborgare redo att verka i vårt framtida samhälle. För att detta ska lyckas krävs en god samverkan mellan skolan/förskolan och föräldrarna. Här spelar till exempel utvecklingssamtalet och kontaktdagarna* en viktig roll.

På klass- eller gruppnivå behövs samverkan mellan föräldrar för att förebygga och lösa eventuella problem i gruppen. Att känna barnens kamraters föräldrar skapar trygghet. Tillsammans kan man komma överens om förhållningssätt i viktiga frågor.

På skolnivå bör föräldraföreningen eller föräldrarådet samverka med skolan kring utbildnings- och värdegrundsfrågor samt delta i arbetet att ta fram, utvärdera och revidera skolans policydokument. Med rätt information kan föräldrarna medverka till verksamheternas utveckling. Föräldraföreningarna har också ofta en viktig roll när det gäller trivselfrågor och social samvaro.

På kommun- och stadsdelsnivå fattas beslut om resurser och förutsättningar för de olika verksamheterna. Här finns möjlighet att påverka skolpolitiken och att träffa beslutsfattare. Här finns även ett utmärkt forum att sprida kunskap och erfarenhet mellan föreningarna samt att inspirera och låta sig inspireras av andra.

På nationell nivå fattas beslut om de lagar och regler som styr den svenska skolan. Föräldraalliansen behövs som en motpart till riksdag och regering men också som en samrabetspart för alla de som på nationell nivå arbetar med att utveckla det svenska skolväsendet och för att förbättra barns och föräldrars villkor.

Nordisk kommitté, NoKo, är ett samarbetsnätverk för föräldraorganisationer i Norden. Vårt gemensamma uppdrag att befrämja samarbetet mellan föräldrar och skolan i våra länder. För att kunna stöda det på bästa möjliga sätt vill vi organisationer utbyta erfarenheter och idéer med varandra.

EPA gathers the parents associations in Europe which together represent more than 150 million parents. EPA works in partnership both to represent and give to parents a powerful voice in the development of education policies and decisions at European level. In the field of education, EPA aims to promote the active participation of parents and the recognition of their central place as the primary responsible of the education of their children.

* Föräldraalliansen vill att kontaktdagarna skall återinföras

Nordisk Kommitté, NoKo

EPA, European Parents Association

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng