Välj en sida

Gymnasieskolan

Gymnasieskolan i Sverige är treårig och frivillig.
Det finns 18 nationella program: tolv yrkesprogram och sex högskoleförberedande. Det finns också fem introduktionsprogram för elever som inte är behöriga till ett nationellt program.
Ämnesplanerna gäller också för studier på gymnasial nivå inom vuxenutbildningen.

Ämnesplaner, program och examensmål
På Skolverkets söktjänst hittar du ämnsplaner, kurser, program, inriktningar och yrkesutgångar. Här hittar du också programstrukturer och kommentarer till många av ämnesplanerna, liksom översättningar till engelska.

Läroplan på svenska och engelska
Läroplanen innehåller skolans värdegrund och uppgifter, övergripande mål och riktlinjer samt examensmål och ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena.

Läs mer på Skolverket

Utbildningsguiden

Utbildningsguiden vänder sig i huvudsak till dig som är elev, förälder eller studie- och yrkesvägledare.

Här hittar du information och verktyg för att underlätta val av skola och utbildning. Här finns en beskrivning av skolsystemet och de olika delarna, fakta om skolval och tips och råd om vad du kan tänka på inför ett val av utbildning och skola.

Läs mer på Skolverket

Behörighetskrav till gymnasieskolan

Behörighetsreglerna för att få påbörja en gymnasieutbildning skiljer sig mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program.
Läs mer på Skolverket

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng