Välj en sida
 

Mobbning

Det man brukar kalla för mobbning är när någon kränks, vid upprepade tillfällen över tid och vid ojämna styrkeförhållanden.

Barn kan kränkas av andra barn eller av vuxna.

Ordet mobbning kan vara problematiskt, bland annat för att det inte används i lagtext. Därför är det bra att känna till att mobbning kan vara trakasserier eller kränkande behandling. De begreppen har stöd i lagen.

Grunden till diskriminering och trakasserier hänger ihop med föreställningar om vad som är normalt och vad som är avvikande i skolan och i samhället i stort. Det främjande arbetet och det breda värdegrundsarbetet är viktigt för att påverka de normer som råder i verksamheten.

Ofta börjar kränkningar i skolan och fortsätter sedan när man kommer hem, som SMS eller kanske på Facebook, Instagram, Snapchat eller Kik.
Alla former av mobbning som har koppling till skolan måste utredas av dem som har ansvar för skolan, till exempel rektorn eller rektorns chef. Det gäller även om det som har hänt inte inträffade på skolans område eller under skoltid. Det är alltid skolans uppgift att se till att kränkningarna slutar.

På de här sidorna har vi, ur ett föräldraperspektiv, samlat information om mobbning, diskriminering och kränkande behandling.

Nolltolerans

Det är nolltolerans mot kränkningar i skolan.

Det betyder att alla barn och elever har rätt att vara i en skola som är fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Det innebär att när personalen i skolan ser eller får reda på att kränkningar förekommer, måste de få det att upphöra.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng