Välj en sida

Barn har rättigheter

En av huvudprinciperna i FN:s konvention om barnets rättigheter är att barn och vuxna har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.

En annan huvudprincip handlar om barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör barnet. Skollagen och diskrimineringslagen är några av de lagar som skyddar barn och elever.

En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling. Alla barn och elever har samma rättigheter oavsett etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, kön, könsöverskridande identitet eller uttryck samt ålder.

Alla elever har rätt att vistas i skolan, förskolan och på fritids utan att utsättas för någon form av kränkande behandling.

Läs mer om Barnkonventionen

 

Ny film: alla elever har rätt att känna sig trygga – även utanför skolan

Din rätt i skolan

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng