Välj en sida

Arbetsmiljön i skolan

Skolan är Sveriges största arbetsplats om man ser till antalet elever och personal. Det finns många olika aspekter som är viktiga för att skolan ska fungera bra.

Den här broschyren handlar om arbetsmiljön i skolan och vänder sig till dig som är elev eller elevskyddsombud.

 

Hämta som pdf

Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön

Ohälsosam arbetsbelastning, hot och våld, bullriga ljudmiljöer och dålig ventilation är några av arbetsmiljöproblemen för personal och elever i skolan. Det visar rapporten om en treårig inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket genomfört i grund- och gymnasieskolor runt om i landet.

Läs pressmeddelande på Arbetsmiljöverket

Skoltillsynen 2013-2016

Fram till 2016 inspekterades 30 procent av landets skolor och alla skolhuvudmän med fem eller fler skolor.
Läs mer på Arbetsmiljöverket

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM

När  arbetsgivare ska arbeta med arbetsmiljön behöver de göra detta systematiskt och planerat.

 

Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete består av ett antal aktiviteter samt förutsättningar för dessa aktiviteter.

 

Läs mer på Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöansvar i skolan

Det är de förtroendevalda politikerna i kommun­fullmäktige och nämnder som ytterst har arbetsgivar­ansvaret i kommunerna.
Läs mer på Arbetsmiljöverket

Elevskyddsombud

Från och med årskurs 7 i grundskolan och i gymnasie­skolan har eleverna rätt att medverka i skolans arbetsmiljö­arbete genom att utse elevskydds­ombud. Elev­skydds­ombuden utses av alla elever, och representerar alla eleverna.
Läs mer på Arbetsmiljöverket

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Apl är en central del av elevens utbildning och innebär att lärandet i kurser eller delar av kurser förläggs till en eller flera arbetsplatser. Det är huvudmän och rektorer som ska säkerställa att eleverna får apl av god kvalitet. Det kräver arbete med organisering och systematiskt kvalitetsarbete av det arbetsplatsförlagda lärandet.

Läs mer på Skolverket

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng