Välj en sida

Bilda en föräldraförening

Medlemskap i en ideell förening innebär att mötas kring någon form av gemensamt intresse. Genom att bilda en förening skapar man en fastare gemenskap kring detta intresse. En förening kan utöva påverkan inom olika områden av samhällslivet, men det ingår även en del ansvarsåtaganden i föreningsbildandet. Det uppkommer både administrativa och organisatoriska skyldigheter.

Föreningen blir en juridisk person vilket är en av de främsta anledningarna till bildandet. En juridisk person kan äga tillgångar och ha skulder, den kan vara part i avtal och kan uppträda som part inför domstol och myndigheter. En juridisk person kan försättas i konkurs. Enligt gällande huvudregel är det den juridiska personen som med sina tillgångar svarar för de förbindelser som uppkommer i föreningen. Enskilda medlemmar går i princip fria från allt personligt betalningsansvar och föreningens företrädare blir ansvariga i princip enbart om de inte följer vad som ankommer på dem att göra.

Det är därför viktigt att föreningsmedlemmarna i allmänhet och föreningens företrädare i synnerhet har grundläggande föreningsrättsliga kunskaper. Innan en förening bildas bör därför elementära föreningskunskaper inhämtas! Ideell förening är en av de enklaste juridiska samverkansformerna och går därför både snabbt och enkelt att bilda.

Förening.se kan du läsa mer om hur man startar och driver en förening.

Starta en grupp i sociala medier

Om man vill samverka med andra föräldrar och inte vill belastat med den administration som en förening innebär kan ett enkelt sätt vara att starta en grupp i någon kanal som många känner sig hemma med. T.ex Facebook eller WhatsApp.

En Facebook-grupp kan också vara ett bra komplement och en snabb kommunikationskanal för en förening.

Föräldraförening eller föräldraråd?

Hur man organiserar föräldrasamverkan på sin skola eller förskola skiftar.

Här kommer några exempel på stadgar och arbetsordning.

Bilda en förening

Förslag till stadgar nr 1

Förslag till stadgar nr 2

Förslag till arbetsordning

Lästips
Ordförandehandboken av Hanna Johansson utgiven av LSU 2005
Ladda ner som pdf här

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng