Välj en sida

Vad kan jag göra om mitt barn mobbar?

Ta anklagelserna på allvar

Del flesta föräldrar vill inte tro att det egna barnet är en mobbare.

 

Ge inte igen med samma mynt

Det finns ingen anledning att ge igen med samma mynt. Allt du åstadkommer är att du signalerar att det är rätt att åstadkomma andra skada.

 

Överreagera inte

Du kanske känner att du skulle vilja skälla ut barnet. Det är mycket bättre att sitta ner i lugn och ro och allvarsamt förklara att det är fel att skada någon, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt.

Försök få hen att föreställa sig hur det är att vara den drabbade. Gör klart att du inte tänker acceptera mer mobbning. Acceptera inte att ”det är en tonårsgrej som alla går igenom” eller ”det var bara på skoj”.

 

Var överens

Diskutera med barnet och ta fram en gemensam strategi för att åstadkomma en förändring. Kom överens om när och hur ni regelbundet skall prata om utvecklingen.

Be barnet att fundera på olika sätt att gottgöra den drabbade, kanske genom att börja med att be om ursäkt, därefter fortsättningsvis möta vederbörande med respekt.

 

Håll kontakt med skolan

Kom överens med skolan om hur ni skall hålla kontakt och hur fortsatt information från skolan skall skötas. När barnet upphör att mobba skall du tala om att du uppskattar det.

 

Varför mobbar barnet

Fråga dig själv varför ditt barn mobbar andra barn. Hon kanske själv har blivit mobbat. En mobbare känner att de, på grund av dåligt självförtroende, behöver stå i centrum för andras uppmärksamhet.

Tänk efter vad du som förälder kan göra för att försöka stärka ditt barns självkänsla, inlevelse i andra människors tankar, känslor och problem och respekt för andra människor.

 

Styr utvecklingen

Försök att fundera över inslag i barnets miljö som du kan ändra på eller styra bort barnet ifrån. Det kan vara t.ex. att välja mindre våldsamma TV-program eller dataspel. Eller att finna en fritidssysselsättning, t.ex. en idrott, där barnet kan umgås med andra barn och vuxna. Tillbringa mycket tid med barnet och visa att du bryr dig och inte att förglömma: Sätt gränser!

 

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng