Välj en sida

Vad är mobbning?

”En vanlig definition av mobbning är att det är en fysisk, verbal eller psykologisk attack, eller ett övergrepp som avser att skapa rädsla, stress eller tillfoga skada hos offret.

Det ska finnas en psykologisk eller fysisk obalans i makt mellan det eller de barn som trycker ned och det eller de barn som blir nedtryckta, exempelvis numerärt överläge eller ojämna maktpositioner.

Mobbning förutsätter också att kränkningarna upprepas mellan samma barn över en utsträckt tidsperiod.”

BRÅ, Brotfsförebyggande rådet

Förr talade man oftare om mobbning, men det begreppet används inte längre i skollagen. Där används istället uttrycken

  • Kränkande behandling
  • Diskriminnering
  • Trakaserier

Så här sammanfattar Skolverket begreppet mobbning:

Mobbning är en form av kränkande behandling eller trakasserier som innebär en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan skada eller obehag.

Kränkning och missgynnande av elev

Kränkande behandling innebär att ett barns eller elevs värdighet kränks. Har kränkningen samband med någon av diskrimineringsgrunderna kallas det trakasserier. Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

 

Diskriminering

Diskriminering betyder att ett barn eller en elev blir missgynnad av skäl som har samband med de lagskyddade diskrimineringsgrunderna.

Inom förskolan och skolan är det huvudmannen eller personalen som kan göra sig skyldig till diskriminering. Barn och elever kan inte diskriminera varandra i juridisk mening.

 

Trakasserier

Trakasserier är ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Trakasserier kan barn och elever utsätta varandra för. När personal trakasserar barn och elever är det förbjudet och juridiskt betraktas det som diskriminering.

 

Kränkningar och trakasserier kan bestå av:

  • Direkt, med slag, sparkar, skällsord, hånfulla kommentarer eller hotelser.
  • Indirekt, såsom utfrysning, elaka blickar, negligering, isolering och ryktesspridning.
  • Retsamhet som, trots tydliga tecken på obehag, upprepas.

 

Det är inte mobbning när elever retas med varandra på ett vänskapligt plan, eller när två personer med ungefär samma fysiska eller psykiska styrka slåss eller bråkar.

Läs mer på Skolverket

 

Ansvarar skolan för kränkningar på nätet?

Ofta börjar kränkningar i skolan och fortsätter sedan när man kommer hem, som SMS eller kanske på Facebook, Instagram, Snapchat eller Kik.

Alla former av mobbning som har koppling till skolan måste utredas av dem som har ansvar för skolan, till exempel rektorn eller rektorns chef. Det gäller även om det som har hänt inte inträffade på skolans område eller under skoltid. Det är alltid skolans uppgift att se till att kränkningarna slutar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng