Välj en sida

Drog- och alkoholprevention

Inledning

Bara tanken på att våra barn kommer att pröva på tobak och alkohol någon gång i ungdomen är oroande för föräldrar. Lägger vi därtill narkotiska preparat eller dopningsmedel så inser vi snabbt hur sårbara barn och unga är.

Särskilt sårbara är de barn och unga som mår dåligt eller på olika sätt upplever sig vara utanför i skolan eller i hemmet.

Sociala medier är vardag för barn idag där de kan träffa på precis vad som helst. På några få sekunder kan barn utsättas för påtryckningar och hotfulla uttalanden, inte bara gällande frågor kring alkohol, narkotika, tobak och dopning vilket är ämnet vi ska förhålla oss till i denna skrift.

Dessa sidor är tänkta att fungera som inspiration och stöd för föräldrar att användas på möten i skolan, idrotten eller varför inte tillsammans med barnens kompisars föräldrar.

Barn möts varje dag av positiva och negativa utmaningar, en del möten och händelser är Skyddsfaktorer medan andra är riskfaktorer som kan leda barnen i helt fel riktning.

Som föräldrar kan vi börja främja en god hälsa genom att redan i magen påbörja en fin relation till vårt ofödda barn. När babyn sedan föds startar det livslånga lärandet grundat på vår villkorslösa kärlek till barnet. Kärleken till våra barn betyder så mycket men det betyder inte att vi inte sätter gränser och är vuxna förebilder för det växande barnet.

Fokus för dessa sidor

På dessa sidor förhåller vi oss till strategimål nummer två som är:

Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel och tobak eller debuterar tidigt
med alkohol successivt ska minska.

Målet innefattar följande punkter:

• Reglering och tillsyn för att begränsa marknadsföring och exponering av alkohol och tobak

• En hälsofrämjande skola utifrån elevers olika förutsättningar och behov

• Effektivt arbete mot langning av alkohol och tobak
– Det alkoholförebyggande arbetet bör fokusera på att göra föräldrar och andra vuxna  mer medvetna om sin roll för att påverka konsumtionsmönster och senarelägga  alkoholdebuten hos unga.
– Att motverka langning till ungdomar är en fortsatt viktig insats för berörda myndigheter  och civilsamhällets organisationer för att skjuta upp alkoholdebuten.

• Spridning och tillämpning av ett kunskapsbaserat cannabisförebyggande arbete

Av ovan nämnda insatser ger vi på dessa sidor förslag och idéer men också inspiration till praktiskt
förebyggande arbete.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng