Barnen och internet 2024
En delrapport om föräldrar, barn och skärmar.
Nästan alla barn från åtta års ålder använder internet dagligen och de flesta barn har en skärm med sig vid läggdags. För barn och unga i Sverige är internet en självklar del av vardagen och det finns ingen tydlig gräns mellan tillvaron framför skärmen och det övriga livet.
AI-kommissionen har överlämnat sina förslag till regeringen
Tisdag den 26 november 2024 tog regeringen emot AI-kommissionens förslag på åtgärder som ska bidra till att stärka utveckling och användning av artificiell intelligens (AI) i Sverige.
Läs mer på regeringen.se
Föräldraskap – lär dig mer om barns digitala liv
Barn och unga tillbringar allt mer tid på nätet. Men vad gör de där, vem träffar de och hur vet man om de blir utsatta? Lär dig mer om barnens digitala vardag och hur du som förälder kan visa intresse och engagemang för det som händer på nätet.
Läs mer på Internetkunskap, (Internetstiftelsen)
Internet
Internet är en plats där många barn och ungdomar gör allt från att inhämta kunskap och ladda ned filer till att spela datorspel och chatta.
Internet är naturligtvis en spegling av samhället – på både gott och ont. På samma sätt som du som förälder värnar om ditt barn i det fysiska livet bör du också hålla ett vakande öga över ditt barn i den virtuella världen.
Mediamyndigheten har publikationer med råd om förhållningssätt och säkerhet på internet riktat till barn, föräldrar och lärare.
Källkritik
Internet är fyllt av information, men vad är sant och falskt? Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt, och att kunna ifrågasätta det du läser. Lär dig också hur algoritmer bestämmer vad som ska visas i ditt flöde, och hur du kan ta kontroll över sökfältet.
Digitala medier och hälsa
Här hittar du Folkhälsomyndighetens rekommendationer för barns och ungas skärmanvändning, vad de bygger på och hur de kan användas. Du kan också hitta vanliga frågor och svar.