Välj en sida

Sameskolan

Barn till samer får gå i sameskolan. Även andra barn får gå i sameskolan, om det finns särskilda skäl. Utbildningen i sameskolan består av årskurserna 1-6. Därefter går eleverna vidare till grundskolan.

Vad styr verksamheten?
Skollag, förordningar och läroplan ska ligga till grund för hur verksamheten styrs. Sameskolan följer Läroplan för sameskolan där man kan läsa om sameskolans grundläggande mål och riktlinjer. Grundskolans kursplaner gäller för sameskolan, men sameskolan har dessutom en kursplan i samiska. Om eleverna vill kan de läsa samiska som modersmål i grund­skolan.

Läs mer på Skolverket

Läroplan och kursplaner
Läroplanen innehåller fem delar:

  1. Skolans värdegrund och uppdrag
  2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen
  3. Förskoleklassen
  4. Fritidshemmet
  5. Kursplaner som kompletteras med kunskapskrav

Del 1 och 2 är i princip densamma för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan och gäller också för fritidshemmet och förskoleklassen.

Läs mer på Skolverket

Sameskolstyrelsen, en statlig myndighet

Sameskolstyrelsen är en statlig myndighet som ansvarar för att ge samers barn en utbildning med samisk inriktning vilket inkluderar förskoleklass och fritidshem.

Vi erbjuder också förskola på de orter där vi har våra skolor; Tärnaby, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Karesuando. Vi arbetar utifrån Läroplan för sameskolan och Lpfö (Läroplan för förskolan). Vår läroplan är likvärdig med grundskolans läroplan.

Läs mer på Samestyrelsen

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng