Välj en sida

Föräldraalliansen Sverige har utsett Arjeplog till Sveriges bästa grundskolekommun 2024.  Kommunen utmärker sig med hög lärartäthet och höga kunskapsresultat och har lyckats väl med sitt utbildningsuppdrag.

Samtidigt har det framkommit ett missnöje bland föräldrar över hanteringen av mobbning och kränkningar i skolan. Här försöker vi förklara både framgångarna och de utmaningar som kvarstår för Arjeplog att fullt ut leva upp till sin topplacering.

Den 10 december publicerade vi vårt kommunala grundskoleindex 2024.

Ett syfte med indexet är att väcka debatt och starta diskussion om kvaliteten och likvärdigheten i den svenska grundskolan. Oftast är det innevånare, media eller skolförvaltningar i de kommuner som hamnat högt, lågt eller som gjort stora förändringar i placeringen sedan tidigare år som hör av sig.

Detta år blev vi snart efter publiceringen kontaktade av innevånare i Arjeplog som menar att vi är helt fel ute som utsett Arjeplog till Sveriges bästa grundskolekommun 2024.

Det visar sig att det finns ett stort missnöje bland föräldrar med hur skolan i Arjeplog hanterar frågor om mobbning, kränkningar och trakasserier.

Låt oss först göra klart att Föräldraalliansen Sverige aktivt arbetar för att det ska råda nolltolerans mot alla former av mobbning, kränkningar och trakasserier i skolan. De rapporter vi har fått från innevånare i Arjeplog och de artiklar och insändare vi tagit del av i Piteå-Tidningen pekar på att det finns ett befogat missnöje bland föräldrar och elever och att skolan har ett angeläget utvecklingsarbete framför sig.

Vi måste också ödmjukt erkänna att mobbning, kränkningar och trakasserier inte utgör en del i de kvalitetsområden som ingår i grundskoleindexet.

Anledningen till det är att dessa uppgifter inte fanns tillgängliga när indexet designades 2006. Numera genomför Skolinspektionen en skolenkät som bland annat tar upp frågor om studiero, trygghet, elevhälsa och om skolan förhindrar kränkningar i tillräcklig utsträckning.

De som tillfrågas är elever i årskurs 5 och 8, vårdnadshavare och lärare. Skolenkäten genomförs årligen men det är bara hälften av skolorna som deltar varje år. Vi kan alltså inte använda de resultaten i ett index som publiceras varje år.

2023, samma år som ligger till grund för grundskoleindexet, deltog Arjeplog i Skolenkäten. Resultaten pekar inte ut Arjeplog som problematisk i dessa avseenden utan kommunen ligger nära genomsnittet för alla deltagande kommuner och fristående skolhuvudmän.

 

Mer om Arjeplog och kommunalt grundskoleindex 2024

Vårt index är baserat på data från offentlig, nationell statistik från Skolverket, Statistikmyndigheten (SCB), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA).

Arjeplog kommun placerade sig på första plats. Något som man gjorde även 2021 och 2022. Förra året hamnade kommunen på andra plats efter Pajala.

Arjeplog är också den kommun som har den sammanlagt högsta rankingen över tid från 2006 då indexet publicerades för första gången.

Kommunen hamnar högt bland annat tack vare sin höga lärartäthet och sitt goda kunskapsresultat både i absoluta tal och i förhållande till ett modellberäknat värde som tar hänsyn till faktorer som föräldrars utbildningsnivå, behov av ekonomiskt bistånd, andel nyanlända elever och kön.

I Arjeplog 2023 var andelen elever i åk 9 som uppnått betygskriterierna i alla ämnen 81,8 %. Det kan jämföras med riket där mediankommunen bara uppnådde 69,5 %.

I förhållande till det modellberäknade värdet för Arjeplog var det 13,3 procentenheter fler elever som uppnådde betygskriterierna i alla ämnen. Det är ett mycket gott resultat.

Läsåret 2022/2023 hade Arjeplog en lärartäthet på 12,7 lärare per 100 elever vilket kan jämföras med medelvärdet för alla kommuner som är 9 lärare per 100 elever.

När det däremot handlar om andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen respektive lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne hamnar kommunen i botten av landets kommuner. Ett förhållande som de delar med andra landsbygdskommuner.

Arjeplog tillhör också de kommuner som satsar mest pengar på elevhälsa och skolmåltider.

Peter Hallin
Projektledare för grundskoleindex

Mer information om Skolenkäten 2023 på Skolinspektionens webbplats

För mer information och hela listan över kommunernas rankning: Kommunalt grundskoleindex 2024

Kontakt:
Peter Hallin, projektledare
peter.hallin@foraldraalliansen.nu

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng