Välj en sida

Läsåret har inletts och många föräldrar har nu fått ta emot det förväntansdokument som deras barns skolor skickat ut. Syftet bakom dessa dokument är, i grunden, positivt – att skapa tydligare samverkan mellan skola, elever och vårdnadshavare. Genom att fastställa gemensamma riktlinjer hoppas man kunna förbättra skolmiljön och därmed stödja elevernas utveckling och lärande. Men när dokumenten väl når hemmen är det inte alltid så enkelt.

 

I många fall är det huvudmännen, både kommunala och fristående, som producerar färdiga förväntansdokument som skolorna förväntas följa. Dessa dokument kan ibland upplevas som ett försök att styra hur föräldrar ska agera, vilket kan skapa en obalans i relationen mellan skola och hem. Det är inte ovanligt att dokumenten har rubriker som ”Detta förväntar vi oss av dig som förälder” – där det kan stå att man ska tala positivt om skolan och undvika kritik. En sådan formulering kan uppfattas som både osund och odemokratisk.

Det är värt att stanna upp och reflektera: Är detta verkligen den form av samverkan vi strävar efter? Skolverket har lyft fram att förväntansdokument kan vara ett effektivt verktyg för att skapa tydliga ramar och förbättrad kommunikation, men bara om de tas fram genom dialog mellan skola, föräldrar och elever. För att förväntansdokumenten ska få reell effekt måste de förankras i skolans demokratiska processer snarare än att dikteras uppifrån.

Den största potentialen med förväntansdokument uppstår när de utformas gemensamt där alla berörda parter – föräldrar, lärare och elever – tillsammans formulerar vad som förväntas av varandra. En sådan process skapar delaktighet och ansvarstagande vilket stärker relationerna och förtroendet mellan skola och hem. Genom ömsesidig dialog blir det lättare att förstå olika perspektiv och bättre anpassa stödet efter varje elevs unika behov.

Ett annat viktigt element som ofta saknas i dagens förväntansdokument är en tydlig beskrivning av vad föräldrar och elever kan förvänta sig av skolhuvudmannen. Det är inte bara föräldrar som ska leva upp till förväntningar – kommunen eller den fristående huvudmannen har också ett ansvar att tillhandahålla en skola av hög kvalitet, tillräckliga resurser och en trygg arbetsmiljö för både elever och personal. Dessa aspekter måste inkluderas i diskussionen kring förväntansdokumenten, annars riskerar de att bli ensidiga kravlistor snarare än verktyg för samverkan.

Forskningen är tydlig: När föräldrar är involverade i sina barns skolgång ökar både studieresultat och välmående. Genom att skapa en struktur där skola och hem arbetar tillsammans mot gemensamma mål kan vi bygga en trygg och positiv lärmiljö för våra barn. Förväntansdokument har en plats i denna process men bara om de utformas i dialog med förtroende och ömsesidigt ansvar i fokus.

Nu när dokumenten redan har nått många hem, står vi inför möjligheten att reflektera över deras verkliga innebörd och potential. Är de utformade för att skapa samverkan eller riskerar de att främja en ensidig kommunikation? Genom att lyfta dessa frågor och fortsätta dialogen mellan skola, föräldrar och elever så kan vi använda förväntansdokumenten som en brygga för samarbete och förtroende snarare än som ytterligare en påtvingad förpliktelse.

Gabriella Mattsson

Skolans kommunikation och samarbete med vårdnadshavare

Ett väl fungerande samarbete mellan skola och vårdnadshavare gör personalen tryggare och kan motverka konflikter och anmälningsärenden. För att utveckla och stärka skolans kommunikation och samarbete med vårdnadshavare finns här stöd och inspiration kring klagomålshantering, svåra situationer, förväntansdokument och vårdnadshavares inflytande. Materialet vänders sig till huvudman och alla som arbetar i skolan.
Läs mer om samarbete och förväntansdokument på Skolverkets webbplats

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng