Välj en sida

Av Skolenkäten som Skolinspektionen genomfört under vårterminen 2018 framgår att de frågeområden som vårdnadshavare är minst nöjda med är studieron, elevhälsan och informationen från skolan.

  • Hälften av alla tillfrågade föräldrar svarar att deras barn ofta uppger att det är svårt att arbeta i klassrummet för att det är så hög ljudnivå.
  • Fyra av tio föräldrar uppger att de behöver mer information från skolan om vad deras barn ska klara av i skolarbetet
  • Bara 60 % av föräldrarna håller med om att skolan har informerat sig om hur föräldern upplever sitt barns skol- och livssituation.

– Det är uppenbart att föräldrar vill ha ett bättre samarbete med skolan än vad som sker idag. Säger Anders Richert tf. ordförande i Föräldraalliansen Sverige.
-Samverkan mellan elevens två viktigaste institutioner, skolan och hemmet, behöver stärkas, inte försvagas. Därför är det beklämmande att så många skoldebattörer ondgör sig över föräldrars medverkan i skolan. Med respekt för varandras roller kan detta ge den extra trygghet våra barn och unga behöver under dessa viktiga år.

-Det är också alarmerande att hälften av alla tillfrågade föräldrar svarar att deras barn ofta uppger att det är svårt att arbeta i klassrummet för att det är så hög ljudnivå. Det är en arbetsmiljöfråga som borde tas på större allvar.

För mer information:
Anders Richert, tf ordförande, 070- 655 37 45  anders.richert@hotmail.com
Peter Hallin, informationsansvarig, 070-887 28 30 peter.hallin@foraldraalliansen.nu

Om Skolenkäten
Två gånger varje år genomför Skolinspektionen Skolenkäten. Skolenkäten besvaras av:

  • Elever i grundskolans årskurs 5, årskurs 9 och år 2 på gymnasiet.
  • Pedagogisk personal inom grundskolan och gymnasiet.
  • Vårdnadshavare till barn i förskoleklass, grundskolan och grundsärskolan.

Under en tvåårsperiod deltar samtliga grund-, grundsär- och gymnasieskolor.
I varje enkätomgång deltar cirka en fjärdedel av alla skolor.
Skolenkäten publicerades första gången våren 2012.

Fram till våren 2015 innehöll enkäten också frågor om vårdnadshavares delaktighet och inflytande vilket då var de frågor som föräldrarna var mest missnöjda med.

https://www.skolinspektionen.se/sv/Statistik/statistik-fran-skolenkaten/skolenkaten-vt-2018

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng