Välj en sida

Det är rektorerna som har det övergripande ansvaret för personal, resultat, kvalitet, elevdemokratiarbete och arbetsmiljö. De ska även driva det pedagogiska arbetet på skolan i enlighet med de nationella målen. För att utföra dessa arbetsuppgifter på ett kvalitativt sätt och för att driva en framgångsrik skola behövs långsiktighet och kontinuitet.

Brist på kontinuitet på ledningsnivå avspeglar sig i hela verksamheten, såväl som hos personal, elever och i kontakten med föräldrarna. Som inhyrd rektor på kortare tid kan du möjligen ta hand om akuta behov av åtgärder men att bygga förtroende bland personal, elever och deras förälder krävs ett relationsbyggande som tar tid. Ett systematiskt kvalitetsarbete kräver en långsiktighet med varaktig personal.

Föräldraalliansen Sverige bedömer det bekymmersamt med bristen på lärare och skolledare. Ett bekymmer som dessutom kommer att bli än mer allvarligt framöver. Siffror från Lärarförbundet visar att de närmaste tio åren kommer 47 %, dvs. varannan rektor i Stockholms län pensioneras. Riksgenomsnittet ligger på 42 %, så drygt fyra av tio rektorer i landet kommer att pensioneras fram till år 2028.

2017-11-01

Föräldraalliansen Sverige
genom
Gabriella Mattsson, pressansvarig

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng