Välj en sida

Till:
Utbildningsdepartementet
u.remissvar@regeringskansliet.se

 

Stockholm 2020-09-19

 

Yttrande över promemorian Förordning om skolenhetsregister
(U2020/04723/GV)

 

Föräldraalliansen stöder förslaget om att inrätta ett nytt allmänt skolenhetsregister.

Vi accepterar det dock enbart som en nödlösning tills den nu rådande situationen avseende statistik på skolområdet får en bättre lösning.

Föräldraalliansen Sverige anser att det är synnerligen angeläget att det finns allmän tillgång till statistik av god kvalitet på skolområdet.

Dels behöver vi som vårdnadshavare tillgång till uppgifter för att kunna göra informerade val av skola.

Dels behövs det i en demokrati möjlighet att granska en så viktig samhällsinstitution som utbildningsväsendet är.

Föräldraalliansen Sverige menar att offentlighetsprincipen ska gälla också för skolor med fristående huvudman, vilket vi också har gett uttryck för i de remissvar vi lämnat i frågan de senaste åren. Vi tycker också att lika villkor, i så stor utsträckning som möjligt, ska gälla för friskolor som för kommunala skolor.

 

För Föräldraalliansen Sverige

 

Marléne Gottfridsson
Ordförande

 

 

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.

Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng