Välj en sida

Föräldraalliansen Sverige kommunala grundskoleindex visar på de olika kommunernas skiftande ambition för grundskolan. Indexet publiceras nu för 12:e gången och vi kan konstatera att den generella höjningen vi har sett de senaste åren håller i sig.

Det alarmerande är att det i så stor omfattning är samma kommuner som ligger i topp respektive i botten 2017 som det var 2006 och åren däremellan.

Det är inte acceptabelt att det är så stora skillnader i elevernas möjlighet att uppnå målen för utbildningen och att dessa orättvisor inte upphör!

I snart två årtionden har kommunerna varit huvudmän för grundskolan. Skollagen föreskriver att utbildningen i grundskolan ska vara likvärdig, oavsett var i landet den anordnas. Normerna för likvärdigheten anges genom de nationella målen. Skolan ska anpassas efter varje elevs förutsättningar och behov.
Ändå ser vi oacceptabelt stora skillnader i resultat mellan de olika kommunerna.

I några kommuner har nästa alla elever godkända betyg i alla ämnen medan det finns kommuner där bara hälften av eleverna uppnår målen i grundskolan.
Kommunerna, som huvudmän för skolan, har ett kom­pensatoriskt uppdrag att uppväga skillnader i förutsättningar relaterade till elevers bakgrund.
För närvarande finns allmänt tillgängliga, modellberäknade värden för hur stor andel av eleverna i en skola som t.ex. förväntas uppnå målen i årskurs 9. Varje huvudman har således möjlighet att skaffa sig kunskap om förväntad svårighetsgrad i strävan att uppnå målen.

Det viktigaste verktyget i utbildningen är den pedagogiska personalen. En resurs som huvudmannen har direkt ansvar för.

Föräldraalliansens utgångspunkt är att en likvärdig skola kräver att de huvudmän som har det svåraste uppdragen skall satsa de största resurserna.

Årets grundskoleindex visar åter att så inte är fallet. Det visar också att dessa missförhållanden inte förbättras över tid utan snarare är cementerade i kommunernas kultur.

Föräldraalliansen Sverige kräver därför att staten omedelbart skall ta ett betydligt större ansvar för grundskolan. Vi menar också att staten snarast bör bli huvudman.

 

Sammanfattande resultat Grundskoleindex 2017
Bästa kommun: Dorotea
Sämsta kommun: Perstorp
Årets raket: Färgelanda
Årets dykare: Torsås

Hela listan presenteras i rankingordning, alfabetisk ordning, förändring samt länsvis och kommungruppsvis på Föräldraalliansen Sveriges hemsida.
https://www.foraldraalliansen.nu/kommunalt-grundskoleindex-2017/

Kontakt
Steven Lowenrud, Ordförande steven.lowenrud@foraldraalliansen.nu
073-097 70 44

Peter Hallin, Projektledare
peter.hallin@foraldraalliansen.nu
070-887 28 30

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng