Välj en sida

Till

Skolverket

106 20 Stockholm

registrator@skolverket.se

Yttrande över
Dnr: 6.1.2–2017:304 Förslaget om att upphäva Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:10) om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

Föräldraalliansen Sverige menar att Skolverkets allmänna råd (SKOLFS 2012:10) om arbetet mot diskriminering och kränkande behandling ska uppdateras även om det dröjer till 2018.

Det är av största vikt att Skolverkets allmänna råd överensstämmer med rådande skollag och läroplaner. Dokument med felaktiga referenser riskerar att urholka trovärdigheten för myndigheten.

Vi menar att det finns ett värde i att det sker en uppdatering så att de allmänna råden återkommer även om det dröjer till 2018.

Under omarbetningen bör Skolverket fylla tomrummet med allmän information och tips till dess att nya allmänna råd är klara att användas.

Alternativet att upphäva och istället ersätta råden med information med liknande innebörd väger inte lika tungt och kan sända fel signaler till samtliga men främst till dem som vill förbättra arbetsmiljön genom ökad kunskap i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

Vi menar att allmänna råd ger just stöd och råd i det förebyggande arbetet och att de bör spridas till alla som arbetar med barnen samt till vårdnadshavare för kännedom och samverkan i frågan.

Vi menar att behovet av stöd och vägledning i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling är stort och stöd bör tas från forskning och beprövad erfarenhet. Vi förslår och rekommenderar en utblick över våra kollegors förebyggande arbete mot mobbning och rekommenderar gärna följande webbsidor med information från föräldraförbund i norden:

Danmark: Skole og forældre; Tema trivsel: http://www.skoleborn.dk/nov_2016/

Norge: FUG; mobbning: http://www.fug.no/mobbing.141889.no.html

Finland: Här få man söka sig fram: http://www.hemochskola.fi/start/

Island: Heimili og Skóli; http://www.heimiliogskoli.is/fraedsla/einelti/

Sverige; Föräldraalliansen; https://www.foraldraalliansen.nu/mobbning/

 

 

Stockholm 2017-03-26

Linda Eriksson

Ordförande

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng