Välj en sida

 

Till

Utbildningsdepartementet

103 33 STOCKHOLM

u.remissvar@regeringskansliet.se

Yttrande över  Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

ID-nummer: U2017/03537/GV

 

Promemorian föreslår i huvudsak att dels yrkesprogrammen utökas för att bli behörighetsgivande för högskolestudier, dels att ett estetiskt ämne 50 p införs på samtliga nationella program, dels att gymnasiearbetet minskas till 50 p.

Sedan grundläggande högskolebehörighet togs bort från yrkesprogram har antalet sökande till dessa program stadigt minskat. Föräldraalliansen Sverige delar uppfattningen att en orsak till minskat intresse för dessa program är att våra ungdomar ser att möjligheten för framtida eventuella studier är så viktig att man inte bör stänga den framtidsmöjligheten för dem.

För våra ungdomars framtida behov och utvecklingsmöjligheter se vi det också som en viktig åtgärd att återinföra en kortare introduktion till estetiska uttryckssätt i de nationella programmen. I nutidens och framtidens digitaliserade mediebaserade samhälle är en kommunikativ kompetens viktig. Kravet på medborgare att korrekt kunna avläsa och formulera sig med olika uttrycksformer är både en rättighet och en skyldighet. Skolans bildningsuppdrag gäller i mycket hög grad medier som formulerar budskap med text, ljud och bilder.

Föräldraalliansen Sverige delar också promemorians förslag i samma riktning att minska gymnasiearbetet till 50 p.

 

 

 

Stockholm 2017-11-25

För Föräldraalliansen Sverige

Claes Jenninger, suppleant

 

 

Steven Lowenrud, Ordförande

 

 

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa. Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng