Välj en sida

Till

Utbildningsdepartementet

103 33 STOCKHOLM

Yttrande över Promemorian Vissa skollagsfrågor – del 4

U2016/05181/GV

Inledning

Föräldraalliansen menar att lika villkor så långt som möjligt skall råda mellan offentliga och enskilda huvudmän.

Förbundet verkar för att utbildningen skall vara likvärdig oavsett var i landet den utförs eller vem som utför den. Med likvärdig utbildning menar vi att varje elev, oavsett bakgrund, ska ha lika möjlighet att minst nå målen för utbildningen.

Föräldraalliansen stöder i det stora hela skrivningarna i Promemorian Vissa skollagsfrågor – del 4, men vill särskilt påpeka följande:

Registerkontroll

Enligt skrivelsen bör inte handledare för elever som deltar i arbetsplatsförlagt lärande omfattas av registerkontroll trots att handledarna har en central roll i elevernas utbildning under en betydande del av utbildningen.

Vi menar att elever som tas emot hos företagare i allmänhet och ensamföretagare i synnerhet ska ha rätt till samma skydd som andra elever och att handledaren också skall omfattas av registerkontroll.

Att huvudmännen på eget initiativ kan begära att få se ett registerutdrag anser vi för svagt i förhållande till barnets bästa och likvärdighetsprincipen.

Barnets bästa måste ställas högre än det som nämns som intrång i den personliga integriteten (sid 37)

I övrigt stöder vi särskilt skrivelserna gällande om att registerkontroll ska omfatta gymnasieskolan och gymnasiesärskolan och efter övervägande ställer vi oss bakom förslaget att registerutdrag ska visas upp istället för att lämna över ett särskilt utdrag och att dokumentationen endast får ske genom att en anteckning om att det har vistas upp görs.

Mottagande av elever i fristående gymnasieskolor

Vi stöder fullt ut skrivelserna om att bestämmelserna om mottagande av elever i fristående gymnasiesärskolor bör justeras. Detta utifrån att så lika villkor som möjligt skall gälla mellan offentliga och enskilda huvudmän.

Betygssättning för de olika skolformerna på gymnasial nivå

Utifrån lika villkor så stöder vi också att undantagsbestämmelserna vid betygssättning ska vara enhetliga för de olika skolformerna på gymnasial nivå.

Betygsrätt vid undervisning utanför skolväsendet

Av samma skäl som ovan stöder vi att bestämmelserna om att betygsrätt vid undervisning utanför skolväsendet bör justeras så att också kommuner ska få betygsrätt vid distansundervisning av utlandssvenska elever som varaktigt vistas utomlands(6:3)

 

Stockholm 2017-02-26
Linda Eriksson,
Ordförande

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng