Välj en sida

Socialdepartementet,

Diarienummer:

S2016/06178/FS

Ökad insyn i välfärden

SOU 2016:62

Yttrande

Föräldraalliansen stöder betänkandet angående ökad insyn i välfärden. Införandet av offentlighetsprincipen i offentligt finansierade, privat utförda verksamheter stärker rättssäkerheten för barn/elever/vårdnadshavare och bör gälla i så stor utsträckning det är möjligt. Vi menar att vårdnadshavare skall ha lika rätt till insyn oberoende av vem som driver verksamheten eller i vilken form den drivs.

Arkiveringskrav och skyldighet att registrera handlingar anser vi vara av stor vikt för skyndsam handläggning och för ordning och reda bland viktiga dokument.

Vi uppskattar också förslaget att meddelarskyddet för personal och uppdragstagare skall införas för juridiska personer som bedriver offentligt finansierad välfärd.

Vi accepterar också förslaget till undantag från offentlighetsprincipen för vissa verksamheter

I Skollagens paragraf 24 och 25 ingår verksamheter som undantas från offentlighetsprincipen, bland andra öppna förskolor där barnet följs av en vuxen eller den pedagogiska omsorgen där en dagbarnvårdare inte sällan arbetar ensam.

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling och hälsa.

Våra mest prioriterade frågor är förskole- och skolrelaterade.

Föräldraalliansens synpunkter ges ur ett föräldraperspektiv men med barn och ungas bästa som yttersta prioritet.

Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

För Föräldraalliansen Sverige

Linda Eriksson, ordförande

Stockholm 2017-02-20

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng