Välj en sida

Till

Utbildningsdepartementet

103 33 Stockholm

u.remissvar@regeringskansliet.se

Yttrande över SOU 2016:66 Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor.

Inledning

Föräldraalliansen stöder betänkandet angående ökad transparens och mer lika villkor för olika skolformer. Harmoniserade villkoren för offentligt finansierade, såväl kommunalt som privat utförda verksamheter stärker rättssäkerheten för barn/elever/vårdnadshavare och bör gälla i så stor utsträckning det är möjligt. Då det idag även skiljer sig mellan kommunala verksamheters redovisning behövs även på den nivån en harmonisering.

Beslut och beräkning av bidrag till verksamhet med enskild huvudman
Vi stöder särskilt utredningens förslag att bidraget till enskilda huvudmän förutom

ett grundbelopp, och i förekommande fall ett tilläggsbelopp, även ska bestå av ett strukturbelopp. Vi menar också att staten borde vara den som fördelar resurserna till skolväsendet.

Ekonomisk redovisning på enhetsnivå
Vi inser, precis som utredningen komplexiteten i uppdraget, men välkomnar förslaget att bygga på de grundkrav som finns redan idag rörande redovisning och att Skolverket ansvarar för insamling och publicering. För att öka transparensen stöder vi förslaget att den ska redovisas på enhetsnivå för alla huvudmän men inser att den för vissa kommer att innebära ett ökat uppgiftslämnande och vissa ökade kostnader under omställningen.

Kommuners inflytande vid tillståndsprocessen
Vi anser att skolan bör ha staten som huvudman, men med nuvarande ordning så stöder vi att kommunerna får en starkare roll vid nyetablering av skolor för att beakta alla elevers rätt till likvärdig utbildning.

Antagning av elever till fristående förskoleklass, grundskola och grundsärskola
Vi stöder utredningen förslag att krav på en formell ansökningshandling ska införas i fristående förskoleklass, fristående grundskola och fristående grundsärskola, att det i Skolinspektionens beslut om godkännande ska anges vilka urvalskriterier som ska användas vid en skolenhet samt att ändringar av urvalskriterierna ska godkännas av Skolinspektionen.

Stockholm 2017-02-27
Linda Eriksson,
Ordförande

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng