Välj en sida

Till

Utbildningsdepartementet
103 03 Stockholm

u.remissvar@regeringskansliet.se

Yttrande over SOU 2016:94
Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Arbetet med att främja närvaro i den obligatoriska skolan är ett stort steg i rätt riktning.

Att främja eller underlätta närvaro med en motiverad och lustfylld skoldag löser inte allt men begreppet ”främja närvaro” är mycket tilltalande.

Vi stöder betänkandet i sin helhet, men vill särskilt omnämna följande:

Självkänslan hos elever som av olika skäl inte kommer till skolan försvinner snabbt om de märker att de inte saknas i skolan trots hög frånvaro. Det i sig är en enorm riskfaktor.

Betänkandet tar upp så mycket som vi har förespråkat länge, det var trots ämnet glädjande att ta del av betänkandet.

Kapitel 10
Elevhälsans viktiga roll kan inte nog nämnas men timmarna bör ökas och ”tillgång till” elevhälsovård behöver som sagt förtydligas och det bör övervägas om inte arbetsterapeuter ska ingå i teamen.

Kapitel 11
Yrkes och studievägledning är viktiga för varje elev, det är olyckligt att eleverna som regel endast får träffa dem i årskurs nio. SYV kan som ni skriver jobba med motiverande samtal och stödja, inte minst de elever som börjat skolka eller stannar hemma av sociala eller andra nämnda skäl.

Kapitel 12
En av Föräldraalliansens hörnstenar är samverkan som det skrivs om i kapitel 12. Vi instämmer i att behovet av samverkan aldrig har varit så stort som nu. Samverkan på alla tänkbara nivåer, med elever, vårdnadshavare, socialtjänst, elevhälsan och andra externa aktörer exempel kan vara politiska partier som bör samlas i frågor om skolan. Ordspråket säger ”att det krävs en hel by för att fostra ett barn”, det är vad samverkan handlar om i ett allt mer komplext samhälle.

Kapitel 13
Om överlämningar vid övergång inom och mellan skolor. Tre framgångsfaktorer vid överlämningar nämns särskilt;

Vikten av ett förtroendefullt samarbete mellan skola och vårdnadshavare.

Att det finns en välfungerande samverkan.

Vikten av att dokumentationen om elever håller en hög professionell nivå.

Vi framhåller att dokumenten bör ägas av eleven för elevens trygghet och säkerhet.

Det hög tid att ta fram statistik på ogiltig och giltigt frånvaro i grundskolan och sameskolan eller varför inte i de skolformer där det är möjligt.

Med kunskapen om att vårdnadshavare bekräftar ogiltig frånvaro som giltig så är det viktigt med tanke på elevernas rätt till utbildning.

 

 

Stockholm 2017-05-07

Linda Eriksson

Ordförande

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling och hälsa. Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng