Välj en sida

Till
Utbildningsdepartementet
103 33 STOCKHOLM
u.registrator@regeringskansliet.se

Yttrande över SOU 2017:35
Samling för skolan – Nationell strategi för kunskap och likvärdighet
Avsnitt 8.2 Ökat nationellt ansvar för skolans finansiering.

Föräldraalliansen Sverige ställer sig positiv till kommissionens förslag att en utredning bör tillsättas i syfte att dels etablera miniminivåer för huvudmännens resurser för undervisning och elevhälsa, dels analysera förutsättningarna för ett sektorsbidrag eller andra former av nationell finansiering av skolan, dels också med uppdrag att söka orsakerna till skillnader mellan huvudmäns avsatta resurser för undervisning och elevhälsa.

Vidare stöder vi förslaget att SCB får i uppdrag att årligen ta fram ett socioekonomiskt index till grund för fördelningen av det villkorade statsbidraget.

Vi ser dessa förslag som viktiga steg i riktningen mot en mer likvärdig skola av hög kvalitet och vill påpeka att skollagen är en speciallag som är överordnad det kommunala självstyret.

Vi noterar också att kommissionen fastslår att skolans resultat är beroende av dess resurser under förutsättning att resurserna används rätt.

 

Stockholm 2017-08-04
För Föräldraalliansen Sverige
Sara Nergui, vice ordförande

 

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa. Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling och hälsa.

Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng