Välj en sida

Till:

registrator@skolverket.se

Skolverkets diarienummer 2019:1947.

Remiss från Skolverket.

 

Stockholm 20210420

Yttrande gällande Skolverkets förslag till

Allmänna råd med kommentarer om arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.

 

Föräldraalliansen Sverige stöder i stort Skolverkets bedömningar och förslag.

Det är förbundets uppfattning att det finns ett stort behov av de förändringar och omformuleringar som Skolverket lämnar i sina förslag.

Föräldraalliansen Sverige vill särskilt betona vikten av att genomföra Skolverkets förslag angående ett nytt avsnitt Att involvera elev och vårdnadshavare i arbetet med extra anpassningar och särskilt stöd.

Det är förbundets bestämda uppfattning att samarbete mellan skola, elev och vårdnadshavare är av oerhörd vikt när det gäller att få bra resultat i det arbete man lägger ner. Finns det en bra samverkan mellan skola, elev och vårdnadshavare redan i utredningsfasen/kartläggningen är förutsättningarna för att dels få med alla behov eleven har och inte missa någon del, också för att skapa en förståelse hos alla inblandade kring varför eventuella extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram kan behövas. Då är också förutsättningarna större för en förståelse och därmed acceptans kring det som sedan beslutas. Det blir då enklare att utföra arbetet samt uppnå önskade resultat. Samverkan mellan skola, elever och vårdnadshavare behöver värderas högre.

Föräldraalliansen Sverige önskar att kraven på huvudmannen ska vara starkare – t.ex. att de ska se till att det finns tillräckliga resurser, inte bara fördela de resurser de har på ett visst sätt.

Vi vill också passa på att uttrycka vårt missnöje med att det råder olika sekretessbestämmelser mellan offentligt drivna och fristående skolor avseende utredningar och åtgärdsprogram.

Föräldraalliansen Sverige förordar att varje elev (oaktat om de går i en årkurs där man ger betyg eller ej) ska ha en egen individuell utvecklingsplan och att den ska ägas av eleven och därmed inte vara offentlig handling.

För Föräldraalliansen Sverige

Marléne Gottfridsson
Ordförande

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng