Välj en sida

Endast hälften av alla svensksomalier går ut högstadiet med gymnasiebehörighet, det visar en ny rapport. Men på Järvaskolan, där nästan alla elever har utländsk bakgrund, ser resultaten betydligt bättre ut.

Rapporten från The Global Village visar att det finns stora skillnader mellan olika elevgrupper i den svenska skolan. Redan tidigt i grundskolan syns stora skillnader mellan svensksomaliers prestationer i skolan och det svenska rikssnittet, och i högstadiet går bara hälften av svensksomalierna ut med gymnasiebehörighet.

– Det är ju inte en överraskande siffra, säger Darin Shnino som är högstadielärare på Järvaskolan i Stockholm.

Järvaskolan på många sätt unik. Där går nästan bara elever med utländsk bakgrund, och en majoritet har sina rötter i just Somalia. Samtidigt lämnar 9 av 10 elever högstadiet med gymnasiebehörighet, vilket är bättre än rikssnittet på 85 procent.

Läs mer på SVT Nyheter

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng