Välj en sida

En försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

U2016/02376/S

Remissvar

Föräldraalliansen Sverige är ett nationellt förbund för Sveriges föräldrar. Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet. Våra mest prioriterade frågor är förskole och skolrelaterade. Vi verkar för en likvärdig och jämställd skola liksom en likvärdig och jämställd fritid för varje elev.

Föräldraalliansens synpunkter ges ur ett föräldraperspektiv men med barn och ungas bästa som yttersta prioritet.

Yttrande

Ett betyg inte kan och inte ska ersätta en formativ bedömning vilket vi har framfört vid flera tillfällen.

 Samtalet och den formativa bedömningen skall viktas högt.

Också i detta yttrande vill vi särskilt påpeka vikten av samtal och dokumentation för att säkerställa att varje elev och varje förälder är väl införstådda med vad som sagts och hur vi tillsammans kan hjälpa eleverna i rätt riktning.

Ett frivilligt försök att införa betyg från fyran med max 100 deltagande skolenheter att startas höstterminen 2017 och avslutas i juni 2021 är en kompromisslösning efter den svidande kritiken över U2014: C En bättre skolstart för alla: Bedömning och betyg för progression i lärandet från namnkunniga myndigheter och lärarförbund.

Inom Föräldraalliansen var vi mera positivt inställda till remisspromemorian med tanke på tidiga insatser i syfte att hjälpa eleverna att klara målen. Vi tryckte också på vikten av att stödja föräldrar i att vara skolföräldrar som ju är nytt för de allra flesta

förstagångsföräldrar, oavsett härkomst.

Inom förbundet rådde dock delade åsikter gällande tidiga betyg som en lösning och efter den livliga debatt som följde under våren 2015 beslöt vi att avvakta det då föreslagna frivilliga försöket med betyg från fyran.

Vi beslöt också att avvakta utvärderingen av betyg från årskurs 6.

Förbundets enade uppfattning är att om och när betyg tilldelas ska de vara rättvisa och rättvisande.

Med detta vill vi säga att förutsättningarna för elevers kunskapsinhämtning lättare nås om det finns tillräckliga resurser av lärare och elevstödjare som i samverkan med hemmen verkar för elevernas utveckling och lärande

För Föräldraalliansen Sverige

Linda Eriksson

Ordförande

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng