Välj en sida

Till

Utbildningsdepartementet
u.remissvar@regeringskansliet.se

Dnr: U2020/03826/GV

 

Stockholm 2020-11-30

 

Yttrande över
Gemensamt ansvar – en modell för planering och dimensionering av gymnasial utbildning
SOU 2020–33

Föräldraalliansen Sverige delar i allt väsentligt utredningens förslag och bedömningar och vill utöver det framföra följande:

Föräldraalliansen Sverige stöder förslagen om en större regional närvaro av Statens skolverk såväl avseende gymnasieskolan som den obligatoriska skolan (SOU 2020–28). Vi väljer att se det som ett steg mot ett statligt huvudmannaskap.

Med en ökad närvaro av Skolverket på regional nivå och att myndigheten får till uppdrag att informera elever och vårdnadshavare om möjliga skolval känns det angeläget för förbundet att föreslå en utvecklad, organiserad samverkan med vårdnadshavare på regional nivå.

Gymnasieskolan är en frivillig skolform samtidigt som det är av stor nytta för individen och samhället att ungdomar fullgör en gymnasieutbildning. Förbundet vill därför poängtera vikten av skolformen bedrivs i trygg miljö och tillåter mer lustfyllda och motiverande inslag.

6.1.4 Möjligheten att delta i yrkesutbildning i regionalt yrkesvux inom samverkansområdet ska öka

Föräldraalliansen Sverige delar uppfattningen att vuxnas möjlighet att delta i yrkesutbildning i regionalt yrkesvux inom samverkansområdet ska öka men ogillar förslaget att om alla behöriga sökande inte kan antas till utbildningen, ska företräde ges till den som har kort tidigare utbildning och en svag ställning på arbetsmarknaden. Förbundet menar att en sådan skrivning bör kompletteras med ett krav på att den sökande har relevanta förkunskaper.

 

För Föräldraalliansen Sverige

 

Marléne Gottfridsson, Ordförande

Yttrandet har beretts av
Gabriella Mattsson
Peter Hallin

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng