Välj en sida

När Ulf Kristerssons regeringsunderlag lade fram sin politiska överenskommelse var skolan ett av samarbetsprojekten.
Bland annat ska en ny lag begränsa friskolornas vinster.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att ingå i regringen, med Sverigedemokraterna som stödparti med ett samordningskansli i regeringskansliet.

Det meddelade de fyra partierna på en gemensam pressträff på fredagsförmiddagen.

Partierna har enats om ett omfattande avtal, det så kallade Tidöavtalet, efter förhandlingarna på Tidö slott som skedde i Västmanland i helgen.

På pressträffen med Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) var Liberalernas partiledare – som flera politiska bedömare pekar ut som den som fått igenom mest i förhandlingarna om utbildning – talesperson i skolfrågorna:

– Det mesta börjar faktiskt i skolan. Vi tycker att det här med bildning och kunskap för att förverkliga små och stora drömmar är livsavgörande, säger han.

– Vi pekar ut vikten av läromedel. Barn ska bära böcker och inte vapen. Det borde alla kunna ta till sig. Man kan ha en padda också, för den delen.

Men det som uppmärksammades mest var Liberal-ledarens uttalanden om en ny friskolelag som begränsar vinster om man inte levererar på kunskapskrav och formuleringen om att vinstutdelning inte ska förekomma de första åren efter att en friskola startats eller köpts in.

Friskolekoncernen Academedias börskurs sjönk samtidigt som Johan Pehrson pratade.

Läs mer i Skolvärlden

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng