Välj en sida

Fyra av tio unga har någon gång utsatts för oönskade sexuella handlingar, och incidenterna sker ofta i skolan, visar en ny rapport.
– Det har normaliserats väldigt mycket, berättar 15-åriga högstadieeleven Marili Najjar från Uppsala.

Tre år har passerat sedan Metoo-uppropet, men problemen med sexuella trakasserier i samhället förekommer fortfarande – och skolan är inget undantag. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.Enligt undersökningen har fyra av tio unga någon gång utsatts för ovälkomna sexuella handlingar. 60 procent av tjejerna och 18 procent av killarna har utsatts för sexuella trakasserier en eller flera gånger.

Många är rädda för att säga ifrån eller anmäla.– Om man blivit utsatt för sexuella trakasserier kan man känna sig smutsig på ett sätt, man vill liksom inte berätta för man är rädd för vad folk ska säga, säger Uppsalabon Saga Bondesson som går i årskurs nio.

Läs mer på SVT Nyheter

Läs mer och hämta rapporten på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng