Välj en sida

Remissvar

Ökad insyn i fristående skolor

SOU: 2015:82

Föräldraalliansen Sverige är ett nationellt förbund för Sveriges föräldrar. Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet. Våra mest prioriterade frågor är förskole och skolrelaterade. Vi verkar för en likvärdig skola och en likvärdig fritid för varje elev.

Föräldraalliansens synpunkter ges ur ett föräldraperspektiv men med barn och ungas bästa som yttersta prioritet.

Föräldraalliansen välkomnar och ställer oss positiva till utredningen om ökad insyn i friskolor.

Förbundets fasta övertygelse och en av våra starkaste målformuleringar är att

skolan skall vara likvärdig för varje elev, förälder och vårdnadshavare.

Alla skolhuvudmän, som finansierar sin verksamhet med offentliga medel, ska verka under så lika lagstiftningsmässiga villkor som möjligt .

Föräldrar ska inte behöva fundera på vilka konsekvenser ett val av skola/ huvudman kan få beroende av vilka lagar som är tillämpliga på verksamheten och vilka som inte är det.

Vi vill särskilt uppmärksamma följande

7.3 Vilken friskolenivå ska jämställas med myndighet?

Fristående skolor kan vara organiserade på tre olika nivåer, en skolenhets-, huvudmanna- och ägarnivå. I utredningen förslag föreslås att det endast är huvudmannen som skall jämställas med myndighet.

– Det kan från ett föräldraperspektiv skapa problem och oklarheter beroende på vilka dokument en verksamhet, koncern eller huvudman anser vara offentliga.

– Likvärdiga möjligheter till föräldrars insyn och inflytande över verksamheten ökar rättssäkerheten för eleverna, inte minst gällande ekonomisk frågor där insyn kan vara av stor värde.

Föräldraalliansen Sverige Remissvar SOU: 2015:82-Ökad insyn i fristående skolor info@foraldraalliansen.nu

7.5 Vad ska omfattas av handlingsoffentligheten?

Förbundet stöder likvärdigheten så långt det är möjligt. Handlingsoffentligheten i kommunala skolor och friskolor ska likställas med hänsyn tagen till tryckfrihetsförordningen och offentlighets- och sekretesslagen.

Angående stora aktörer med ytterligare verksamheter utöver de offentligt finansierade kan förtydliganden komma att behövas gällande hur eller om avgränsningar av handlingar.

Vi är gärna med i diskussionerna framöver kring hur de olika delarna kan konkretiseras.

Stockholm 2016-02-04

Linda Eriksson

Ordförande

Föräldraalliansen Sverige

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng