Välj en sida

 

Föräldraalliansen ska verka för ett utökat samarbete mellan föräldrar, skola och andra samhällsinstitutioner

I skollagens och läroplanernas portalparagrafer beskrivs att skolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran och utveckling. Arbetet måste därför ske i samarbete med hemmen.

Alla föräldraföreningar som startats vid skolor har haft som syfte att öka samarbetet mellan skolan och föräldrarna.

På varje skola och kring varje elev ska det finnas ett förtroendefullt samarbete mellan skolan/förskolans personal och föräldrarna för att gemensamt skapa de bästa förutsättningarna för att främja barnens utveckling och hälsa. Detta kommer att minska riskfaktorerna, öka måluppfyllelsen och skapa en bättra skolmiljö.

Skolan är en unik arena där alla barn samlas. Det är därför viktigt att skolan är öppen för samverkan med samhället, samhällets institutioner och det civila samhället som verkar för att främja barn hälsa och utveckling.

 

Föräldraalliansen ska medverka till en utveckling av skola och förskola som främjar barnens allsidiga utveckling, lärande och hälsa.

Statens målsättningar för utbildningen såsom den kommer till uttryck i skollag och läroplaner stämmer väl överens med de flesta föräldrars mål vad avser det egna barnets utveckling. Föräldrarna och samhället har också ett gemensamt intresse av att skola och förskola håller en sådan kvalitet att målen blir möjliga att nå och att resurserna utnyttjas effektivt.

Utan att interferera med den pedagogiska personalen kan föräldrar och föräldraorganisationer med sina unika kunskaper medverka till utvecklingen av skolan och förskolan. Detta gäller såväl i frågor som förhållningssätt och policys som hälsofrämjande frågor.

Föräldrar måste också kunna delta i utvecklingen av skolans/förskolans arbetssätt och metoder. Detta förutsätter att föräldrarna ges god insyn i skolans arbete.

Föräldraalliansen skall genom sitt arbete bidra till utvecklingen av skolan och förskolan.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng