Välj en sida

På grund av den fruktansvärda och allvarliga händelse som inträffat vid Campus Risbergska i Örebro idag har vi samlat några länkar till myndigheters information om skolattacker. (2025-02-04)

Alla skolor bör ha en plan som beskriver hur skolan ska förbereda sig för, agera vid och återhämta sig från exempelvis ett attentat. Varje enskild skola bör utforma sin plan utifrån sina specifika förutsättningar och de risker som kan identifieras vid en risk- och sårbarhetsanalys, en så kallad RSA.

Här förklaras de vanligaste begreppen och ges råd om vad man kan göra för att förebygga och hur man bör agera vid och efter en attack.

.

Fly – Sök skydd – Larma för skolan

MSB har, i samarbete med Polismyndigheten, Center mot våldsbejakande extremism och Skolverket, tagit fram vägledningen Våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan – En vägledning för skolledning, skolpersonal och säkerhetsansvariga. Vägledningen är speciellt framtagen för skolan och det finns även tillhörande filmmaterial för olika målgrupper.

Tyngdpunkten i vägledningen ligger främst i att beskriva hur skolan kan öka säkerhet och skydd för elever och skolpersonal, men den innehåller även information om arbetet för att motverka radikalisering och våldsbejakande extremism.

Så kan vi förebygga skolattacker

Flera fall av grövre våld har inträffat i grund- och gymnasieskolor under de senaste åren, i vissa fall med dödlig utgång. Polisen ser ett ökat inflöde av information om personer som uttrycker en vilja och avsikt att utföra en skolattack. Sannolikheten att en enskild skola ska drabbas är liten, men det kan få allvarliga konsekvenser om något sker.

Denna sida samlar information och stöd från flera aktörer som på olika sätt arbetar förebyggande mot skolattacker och vänder sig till alla skolformer, oavsett huvudman.

Sidan finns på flera olika språk.

Läs mer på Center mot våldsbejakande extremism (CVE)

Olika handlingsalternativ vid väpnat våld

Väpnat våld i förskolan eller skolan är ovanligt, men eftersom det kan leda till allvarliga konsekvenser är det bra att planera för olika handlingsalternativ om det skulle hända. Här finns förslag på åtgärder om ni skulle drabbas på er förskola eller skola.

Erfarenheten från andra länder visar att det är omöjligt att förutsäga i vilka områden och i vilken typ av skolor eller förskolor som väpnat våld kommer att inträffa. Därför är det bra om ni har en mental förberedelse och insikter om olika möjliga handlingsalternativ.

Strategierna inrymning, utrymning och utestängning kan ingå i skolans eller förskolans redan pågående säkerhetsarbete. Utgå från era specifika förutsättningar, som till exempel hur era lokaler är utformade. Ett sätt att göra det på är att formulera möjliga scenarier och diskutera hur personal skulle agera i dessa situationer.

Läs mer på Skolverket

Krisplaner och kontinuitetshantering

Oavsett hur väl förberedda man är kommer oönskade händelser att inträffa. Vid dessa tillfällen måste det finnas en organisation, rutiner och planer som kan användas för att underlätta hantering av händelsen.

Läs mer på Skolverket

Att prata med barn och elever om otäcka händelser

Barn och elever blir ofta berörda när något allvarligt har hänt i samhället eller i omvärlden. De kan behöva någon att prata med. Här får du som jobbar med barn och elever stöd i hur du lugnar och tryggar dem som behöver det.

Läs mer på Skolverket

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng