Välj en sida

Till: Skolverket
Epost: remiss.gbyrkesprogram@skolverket.se eller till registrator@skolverket.se

Ert diarienummer: Dnr 2022:2107

Remiss avseende Skolverkets förslag till ändrade programstrukturer för de nationella yrkesprogrammen i gymnasieskolan med anledning av ökade möjligheter till grundläggande behörighet på alla yrkesprogram.

Förslaget från Skolverket innebär ändringar i de föreskrifter som reglerar vilka kurser som får ingå i de nationella yrkesprogrammen i gymnasieskolan samt i yrkesdansarutbildningen. De föreslagna ändringarna är en konsekvens av riksdagens beslut om ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram, som innebär att alla nationella yrkesprogram i sitt grundupplägg ska ge grundläggande behörighet till högre utbildning. Ändringarna i skollagen och gymnasieförordningen träder i kraft den 1 januari 2023 och ska tillämpas första gången på utbildning som påbörjas höstterminen 2023. Äldre bestämmelser gäller fortfarande för utbildning som har påbörjats före höstterminen 2023.

Föräldraalliansen Sverige delar i allt väsentligt Skolverkets förslag i ovanstående remiss inklusive dess bilagor.

Föräldraalliansen Sverige ställer sig positivt till tydligheten i elevens rätt att välja eller välja bort möjligheter till grundläggande behörighet. Förbundet ser att det blir enklare för elever att delta i undervisning som leder till att de uppnår grundläggande behörighet om det finns inplanerat från start och att eleverna inte behöver välja mellan grundläggande behörighet och ett annat ämne som de har intresse i.

För Föräldraalliansen Sverige

Marléne Alpglöd
Ordförande

Svaret har beretts av
Gabriella Mattsson och Marléne Alpglöd

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldrasammanslutningar och utgör ett samarbetsorgan för dessa.

Förbundets övergripande ändamål är att ur ett föräldraperspektiv verka för en utveckling av samhället som främjar varje barns allsidiga utveckling, lärande och hälsa.

Förbundet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng